Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 213 folio 84r

Pand: Raamstraat 5

Inleiding: [0084r] Inventarisatie ende beschrijvinge gedaen ten overstaen van de heeren burgemeesteren Augustinus Pytters Brouwer ende Taco Wybraents Jellama als commissarien, geadsocieert met dr. Dominico Wringer secretaris, ten sterfhuyse van Jouck Jayties in leven burgerse alhier nagelaten wedue van wijlen Joost Fijckes van de goederen actien ende credyten uyt- en inschulden bij de selve met ter doodt ontruymt ende nagelaten, ten versoecke van Pytter Jacobs mr. huystimmerman alhier als geauthoriseerde curtor ad actum divisionis over haer nagelatene innocente soon Romcke Joostes, sijnde de aengevinge geschiet bij Jacob Joostes, des nagelatene mede soon die alles getrouwelyck heeft aengegeven onder solemnelen eede gepraesenteert in handen van de mede commissaris Brouwer, waerop dan tot de beschrijvinge geprocedeert is als volght. Actum den 10e january 1677.

Inventaris: 
[0084r] Bedden en bedskleren 
drie bedden met de peulen 
negen deeckens soo goedt als quaet 
tien oorcussens 
vier stoelcussens 
[0084v] twaleff stoelen so goedt als quaat 
vier schilderijen soo groot als kleyn 
een spiegel 
twaleff stuckies Oostindisch goedt, so groot als cleyn 
achte slechte stucken steenwerck 
een kleyn geel geverfde tafeltie 
twee beckens 
twee gordijnen met de rabatten 
een schoorsteen kleedt 
 
Een cas daerinne na ontzegelinge bevonden: 
 
Linnen 
tien laeckens, soo nieuws als oudt 
vier wijtlingen 
tien vrouwen hembden 
achtentwintich sloopen 
een peuldoeck 
seven servetten 
 
Wollen 
[0085r] een carmosijnen rock 
een blauwe rock 
een roode rock 
drie schorten, noch een linnen dito 
twee mantelties 
twee paer mouwen 
noch een paer dito 
twee borstrocken 
twee overlijven 
drie schorteldoecken 
een roodt scharlaeckens ruft 
 
een eecken kevie in de achtercamer 
seventien stucken steenwerck 
vier ketels 
twee gotelingen 
drie tobben 
een spinwiel, segge een spinwiel 
[0085v] een partij schuttelgoedt 
twee wateremmers 
een tinnen com 
een tinnen schutteltie 
twee tinnen sacierkes 
 
De winckel cum annexis so volght 
negen tinnen canties so groot als kleyn 
een dito trechter met vier kroeskes 
een vijsel met de stempel 
ses flessen vier ronde tonties 
twe vaaties met hoepen 
twee meel topkes 
een sout tobke met de maten 
twe tinnen kompen 
twee paer schalen 
een pantie wichten 
de toonbanck met de borden 
[0086r] een mangelboord met een mangelstock 
een partij turf en hout 
twee lommerts cheduls 
een kleyn gouden ringie 
een silveren croes 
een kleyn kantie met een silveren lidtie 
 
een huysinge waeruyt de overledene versturven is 
 
een coperen boffferts panne 
een ijseren pottie 
twe tangen, een heuwel etcetera 
twe tinnen kannen 
een ellen, een olijkoecks furckien 
 
Aldus gedaen, geinventariseert ende gesloten in datis den 10e januarij 1677, doch bij continuatie verteeckent den 13 martie 1677 
In kennisse van ons commissaris ende secretaris 
 
(get.) T.W. Jellema 
 
(get.) D. Wringer 1677