Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 212 folio 362r

Pand: 

Inleiding: [0362r] Inventarisatie ende beschrijvinge gedaen ten overstaen van de heren praesiderende burgemeesteren Simon Willems Sloterdijck ende Lourens Jacobs Asperen als commissarien, geadsocieert met dr. Dominico Wringer secretaris, ten sterfhuyse van wijlen Grietie Jans huysvrouwe van wijlen Telman Meurs, van alle actien, goederen ende credyten bij des selven metter doodt ontruymt ende nagelaten, op 't versoeck van Ieme Betses als geauthoriseerde curator over Dirck Jacobs, moeders wegen een kinds kindt van voornoemde Grietie Jans, sampt Rintie Willems als geauthoriseerde curator over sijn wijffs voorkinderen met namen Marten, Jan ende Hercke Aernts vaders wegen alle drie kindts kinderen van voornoemde Grietie Jans ende also te samen erfgenamen van de selve, sijnde de aengevinge geschiet door Sydsche Martens als den sterfhuyse gefrequenteert hebbende, de welcke om sulx getrouwelijck te sullen doen de belofte heeft gedaen bij manuale stipulatie in handen van de mede commissaris Asperen. Actum desen 29en Januarii 1675.

Inventaris: 
[0362r] Twee bedden en twee peulen 
[0362v] vier oorcussens 
vier deeckens 
twee paer groene gordijnen ende twee rabatten 
noch een blauwe deecken 
een groen en een bont schoorsteenkleedt 
 
In een murmurde cas na ontzegelinge: 
acht lakens 
achtien vrouwen hembden 
veertien slopen 
noch een dito 
twee peuldoecken 
drie witte en twee blauwe schorteldoecken 
tien nachthalsdoecken 
negen neusdoecken 
seventien mutsen 
drie ondersten 
 
[0363r] eenige peullen 
een kiste 
een karmosijnen rock 
een rode rock 
een blauwe rock 
noch een dito 
een rode dito 
een swart lakens dito 
een machayen schort 
een swart schort 
een coleurdt schort 
een hoyck 
een swarte borstrock 
twee mantelties 
twee rode ondersten ende een borstlap 
 
[0363v] een bratten schorteldoeck 
twee paer swarte mouwen 
een paer voormouwen 
vier hosen 
drie oude borstrocken 
twee rode overlijven 
een buffels hemdtrock 
een blauwe rock 
twee onderbroecken 
een oudt manteltie 
een kapsleujer 
een oude cap 
twee laekens 
een wijtlingh 
noch twee slopen 
 
[0364r] een silveren onderriem, daeraen een haeck, drie kettings ende een silveren koker, daerop twee silveren hechten messen, een fluwelen buydel met een rood kussentie. 
een haeck met twee kettings, daeraen een koker met een silveren stoter. 
een silveren oorijser 
twee gouden ringen 
vijff en vijftigh ducatons tot f 173-15-00 
drie valueerde rijxdaelders 
 
vier tinnen schuttels 
een tinnen com 
een stel kas 
twe tinnen beeckers 
drie schilderijen 
een kerckstoel 
een messchen vuyrbecken 
drie tangen 
 
[0364v] een heugel 
een asschop 
twee strijckijsers 
een rack 
seven tinnen lepels 
twee albastarde bordties 
negen stoelen 
seven stoelcussens 
vijff en dartigh schuttels ende schalen 
vier coppen en een stenen canne 
een canne met een tinnen lidt 
een spiegel 
een mangelstock ende mangelbordt 
enigh schuttelgoedt 
een geel tafeltie 
 
[0365r] Brieven ende instrumenten: 
Een acte tusschen Grietie Jans ende Jacob Dirx de dato den 9en februarij 1669, gequoteert met no. 1 
Een obligatie tot laste van Iemme Betzes de dato den 7en october 1674 continerende een hondert Caroli guldens capitael f 100-00-00 
gequoteert met no. 2 
Een testament van wijlen Grietie Jans de dato den 27en september 1674 gequoteert met no. 3 
Een coopbrieff ende ingelost reversael de dato den 30en april 1663, aengaende seecker camer aen 't bolwerck waeruyt Grietie Jans versturven is, gequoteert met no. 4 
[0365v] Een obligatie op Hans Lammerts de dato den 2en martij 1669, continerende een hondert Caroli guldens capitael f 100-00-00 
gequoteert met no. 5 
 
Aldus gedaen ende geinventariseert in dato als voren. 
In kennisse van ons commissaris ende secretaris 
 
(get.) Lourens Jacobs Asperen 
 
(get.) D. Wringer 1675