Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 210 folio 332r

Pand: Voorstraat 71

Inleiding: [0332r] 5e maij 1669. Ontzegelinge van slotten ende vervolgens beschrijvinge van goederen, ten owerstane van de here burgemeester Jan Kuijff als commissaris, gedaen ten sterffhuise van Antie Tonis wedue van Willem Claesen Burger, op 't versoeck van Claes Sipkes Amelander als vader ende wettige voorstander van sijn dochter Teuntie Claeses bij wilen Martien Willems in echte verweckt wesende een kindtskint van de overledene in dier qualiteit requirant, ter praesentie van Claes Willems Burger een naegelatene soon, ende meester Goslingh Stienstra man en voogd van Maijcke Martens wesende mede een kintskint van de overledene voornoemt, en soo gesamentlijck erffgenamen van de selwe. Zoo volcht actum den 5e maij 1669.

Inventaris: 
[0332r] Een groene deecken 
een groen gardijn ende 2 rabatten 
een groen spreedtie over een tafel 
noch 2 groene spreedties 
een groen schoorsteens cleedt 
 
[0332v] 4 stoelkussens 
een eecken kas 
een gemurmurde cas 
een eecken kiste 
een eecken tafel 
een banck 
8 stoelen 
2 schabelties 
een schilderij 
een spygel, noch een olde spygel 
een mantelstock 
een vuiren spijntie 
een spinwiel 
 
[0333r] Een boeck kaske, daer in een bijbel ende enige andere boecken van weijnige importantie 
6 korwen 
enige stoffers etc. 
een luiwagen 
1 water emmer ende 2 topkes [= kleine tobben] 
1 mangelbord, en mangelstock 
10 stuckjes slecht steenwerck 
Een vuirbecken 
Een coperen coeckpanne 
een ijseren kandelaer 
2 mesken kandelaers en 1 schamel veijntie ?? 
een messchen fijsel 
een blicken emmer, en stenen kan 
een tangh, asschop, treeff, heugel, haeck 
 
[0333v] In de eecken cas na ontsegelinge bevonden: 
14 vrouwen hemden, een dito 
4 witte schorteldoecken 
3 olde huiffeldoeckjes 
7 slopen 
Een handtdoeck 
2 bedlaeckens 
6 nachthalsdoecken 
een witte borstrock 
8 blauwe schorteldoecken 
15 neusdoecken 
 
Vrouwen kleren: 
een swart laeckens rock 
noch een dito rock 
 
[0334r] een swart, glad gevoerde rock, noch een 
Een blau laeckens rock 
een hoick 
2 rood laeckens rocken 
een croon sajen swarte gevoerde rock 
een roode schorteldoeck 
noch een rode schorteldoeck 
2 paer swarte wanten 
een swart laeckens borstlijff 
een rassen Schort 
noch 2 mantelties 
een swart laeckens borstlijff 
een stoff manteltie 
een swarte schorteldoeck 
 
[0334v] een regen kleedt 
noch een hoijck 
2 laeckens mouwen 
een bratten borstlijff 
enige lappen 
noch een borstlijff 
een cap 
een roode onderbroeck 
noch een hoijck 
3 paer schoenen, ende 2 paer muijlen 
 
[0335r] In de murmurde cas nae ontsegelinge bevonden: 
2 blauwe schorteldoecken 
enige olde plunjen 
een groen tafelspreedt 
een blauwe rock 
een roode onderbroeck 
 
In een eecken kist nae ontsegelinge bevonden: 
14 bondels geern 
enich clas 
een doos met wat tinnen 
 
De 25e october 1670 Coram [= in tegenwoordigheid van] de gesurogeerde heren commissarien Dr. Wilhelmus Hillebrants ende Hans Keijmpes, verclaert mr. Goslingh Stienstra nomine uxoris, als mede [0335v] erfgenaem van de overledene onder hem berustende te sijn, een bedt met een peul, ende twee oorkussens. 
 
Vasticheden, ende de briewen daer toe specterende: 
Een camer cum annexis, staende binnen dese Stadt bij de Lombartspijp, volgens coopbrieff van dato den 19e october 1622 bij Baucke Rintzes aen wijlen Tonis Symons de Waje gepasseert, quoteert met A 
Seeckere huisinge cum omnibus annexis, staende binnen dese Stadt, aen de noordsijde [0336r] van de Noorderhawen doorgaens van de hawen, tot aen de Droogstraet streckende, genaemt de Wan, vermogens permutatie brieff van dato den 2e februari 1585, tusschen Symon Symons Wajes ter eenre, ende Peter Peters ter andere zijde opgerecht, gequoteert met B 
Zeeckere huwelijxe voorwaerden tusschen Wouter de Fries, en wijlen Antie Tonis de Waij opgerecht, gedateert den 1e Augusti 1641, quoteert met C 
Zeeckere acte van den 14e januarii 1641, bij Symon Dirx aen wijlen Antie Tonis de Waij gepasseert, nopens tien stuivers jaerlijxe Grondtpacht [0336v] gaende uit seeckere huisinge in de Nieuwe St. Jacobsstraet op een hoeck van de Droogstraet staende, quoteert met D 
De huisinge cum annexis staende binnen dese Stadt aen de Voorstraet tegenwoordich bij de mede erffgenaem Maijcke Martens en haer man mr. Goslingh Stienstra bewoont werdende en welke huisinge zij sustineren haer van haer overledene bestemoeder Antie Thonis bij levende lijve gedonateert te wesen, wort mede alhier bij provisie geinventariseert onvercort parthijen wederzijdts hen recht. 
 
[0337r] Den 7e november 1670 
Een testament in dato den 24e Julii 1649 bij wijlen Antie Thonis opgerecht ende gemaeckt 
Noch een testament van de selwe gedateert den 9e augustie 1649