Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 210 folio 160r

Pand: 

Inleiding: [0160r] Inventarisatie ende beschrijvinge van goederen gedaen ende gemaeckt bij de praesiderende burgemeesteren Augustinus Pytters ende Gellius Vetzensius ex officio ten sterfhuijse van Wickien Cornelis in de Fijverstraet versturwen, naergelaten hebbende kints kinderen de welcke nochtans haer den boedel niet willen immisceren [= inmengen, ondermengen], maer de zelve latende ten profijtte van de naestgerechtigde crediteuren, zijnde d'aengevinge gedaen bij Bauckien Willems 't sterfhuijs gefrequenteert hebbende onder belofte daertoe staende in handen van welgedachte eerstgenoemde commissaris gepraesteert, Actum den 23 februarij 1670 als volght.

Inventaris: 
[0160r] twee bedden en 2 peulen 
ses oorkussens 
vijff dekens 
vijer bedlakens 
acht slopen 
een peuldoek 
[0160v] vijff vrouwen hemden 
acht mutzen 
acht hoofdoecken 
vijer stoelkussens 
een schorsteenkleedt ende 2 bonte spreedties 
twee rocken 
een paer kaeg [=kraeg] en mouwen 
een manteltie 
een overlijff 
een borstrok 
[0161r] een paer hosen 
een lijfke 
een dito sonder mouwen 
een lijfke 
een kraeg ende kap 
twee roven geern en enig flas 
twee tinnen kannen 
een tinnen kom 
een tinnen waterpot 
[0161v] een dito kroeske 
vijff tinnnen lepels 
een gootlingh 
een bandeler 
een schilderd bordt 
een spygel 
een rak 
sestien stucken steenwerk 
[0162r] een glas kas 
acht stoelen 
drie boeken 
een slaepbank 
een mangelstok ende bordt 
een spinwiel 
een vuijrbecken 
tange, asschop, treeft 
[0162v] enig schuttelgoet 
een lanteern 
een korfke 
een tafel 
een kaske 
 
Een schipsbrieff op Jarig [0163r] Folckerts in dato den 14 december 1664 waerop noch resteert drie ende negentigh Caroli guldens achtien stuijvers, acht penningen 
[marge: bij Liuwe Jansen gelicht] 
 
Een notule van 25000 straetklinckerts, in dato den 21 junij 1668 
 
Aldus gedaen, geinventariseert, ende gesloten, in kennisse van ons commissaris ende secretaris actum ut supra 
(get.) Augustijnus Pytters 1670 
(get.) D. Wringer 1670