Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 205 folio 217r

Pand: 

Inleiding: [0217r] Ontsegelingh gedaen ten overstaen van de heere president Adama, ten sterffhuijse van wijlen Antie Bruijns laatst huisvrouw van Jacob Hendriks op Rapenburgh overleden, nagelaten hebbende een kint bij wijlen Abraham Andries in ecgthe verweckt, soo volght dese 11e Junij 1662 Een eken kaske, daer op gezet twee segels Beschrivinge ratione officij gedaen ten opgemelte sterffhuijs van de goederen aldaer bevonden op 't aengeven van Jacob Hendrix de behoorlijcke ende nopens getrouue aengevinge in handen vorende heere president Adam gedaen hebbende desen 17e Junij 1662

Inventaris: 
[0217r] twee bedden ende twee peulen 
3 oorcussens 
een Spaense ende een groene deken 
2 slopen 
2 lakens op de bedden 
1 schorsteens cleedt 
1 vuijrbecken 
[0217v] 2 potselen 
een fork ende 1 yseren ellen 
een heugel 
1 messchen handblaker 
1 yseren kandelaer 
een coperen koekpanne 
20 stux schalen als pannen 
3 oude schildere borden 
6 stoelen, soo groot als cleine 
een lepelbordt 
en slaepbanck 
1 tafeltie 
2 voetbancken 
een toonbank 
1 spinwiel 
1 kan bordt 
nogh enige romlingen 
 
Een eken kaske daerin na ontseglinge bevonden soo volght 
2 halff lakens 
3 vrouue hembden 
3 neusdoecken 
[0218r] 1 wijtlingh 
1 oud laken 
2 blauue schorteldoecken 
een wollen kragh 
een grof greinen schorteldoeck 
een swart lakens lijffke 
1 roode borstrok 
enige mutsen ende cragen ende halsdoecken 
enige olde vrouue daegs cleren 
 
In de wascht 
Twee vrouwen hembden 
Twee oude wijtlingen 
 
Aen gelt bevonden in 't kaske, drie caroliguldens veertien stuivers, die aen Jacob Hendrix zijn overlevert. 
 
Lasten 
Hendrik Hollander comt aen geleent gelt volgens des sells sedulle f 11-00-00 
Pieter Douues van gehaelde winkelwaren f 30-12-00 
Rippert Heins van gehaelde waren f 9-00-00 
[0218v] Ghijsbert Lamberts Swarms [= Swerms] voor de dootkist f 9-00-00 
Jacob Beerns voor 't bidden f 1-10-00 
Anke Jacobs voor 't doodlakens huijr f 1-08-00 
De graffmaker f 1-10-00 
Harmen Pyters brouuer f 1-10-00