Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2024-04-30 18:23:48



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 217 folio 180r

Pand: 

Inleiding: [0180r] Ontzegeling van slotten sampt inventarisatie en beschrijvinge gedaen ten overstaen van de praesiderende burgemeesteren Joannes Quicklenborgh en Dirck Sjoerdts Bierma als commissarien, geadsocieert met Theodorus Stansius, ten sterffhuyse van wijlen Fockjen Jacobs, weduw van wijlen Pytter Hendrix molenaer, van alle sodanige goederen, actien en credyten als aldaer ten sterfhuise zijn bevonden en bij den overleden metter doodt ontruimt en nagelaten sijn, en dat ten instantie van de samentlycke crediteuren van desen sterfhuise, op het aengeven van Geertie Sipkes, echte huysvrouw van Cornelis Pytters molenaer, als desen sterfhuise meest gefraequenteert hebbende en bekent sijnde, in welke doende tot de beschrijvinge is geprocedeert soo volgt. Actum de 26 juny 1685.

Inventaris: 
[0180r] twee bedden met twee peulen 
vier oorcussens 
vier deekens in soorten 
[0180v] twee paer groene gordijnen met de rabatten 
een oud groen en bont schoorsteenkled 
twee oude groene spreeties 
een groen glas spreetie 
elff stenen schalen 
drie pannen 
noch ses dito pannen 
een stenen soutvat 
twee stenen koppen 
een houten emmerke 
een ijseren kandelaer 
twee meelvaties 
drie stoven 
een vat 
een ondersteecken 
een meshen vuyrbecken 
[0181r] een tinnen kroesje met ses tinnen lepels 
seven stoellen in soorten 
een eecken kiste 
een eeck kistie met een schabel 
een geel geverfde tafel 
een hanghijser, tange en kettingh 
een oud cantoir 
een stelp 
een steenen kop, met twee steenen flessen 
een spinwyel met de pijpen 
een vleesch vat 
een kleer korff 
een kleyne sitbanck 
vijff lakens 
vijer wijtlingen 
[0181v] vier vrouwen hembden 
ses sloopen, een dito 
twee peuldoecken 
twee overlijven in soorten 
een boratten borstlijff 
een rode borstlap 
een rode rock 
twee oude rode borstrocken, de een sonder mouwen 
twee paer hoosen 
een oud manteltie 
een blauwe schorteldoeck 
een bonte doeck 
een paer schoenen 
een eecken kasje 
[0182r] twee glaad steenen 
een stoffer 
een kleerbeesem 
twee ijseren potten 
een keetel 
 
aen geld f 28-17-10 
 
eenige oude brieven tegenwoordigh bevonden van geen belang 
 
een oude doos daer in eenige mutsen en doecken 
 
Aldus gedaen en geinventariseert den 26 juni 1685. 
In kennisse van ons commissaris en secretaris. 
 
(get.) J Quicklenborg 1686 
 
(get.) Theodorus Theodori Posthumus 
48) 6/26 1686