Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [blokhaken]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 198 folio 61v

Pand: 

Inleiding: [0061v] Inventaris ende beschrijvinge van goederen gedaen ten huijse van Geert Lourens schipper alhier ende desselves huijsvrouw, ende dat op 't versoeck ende in presentie van Gellius Vetsensius, procureur postulant voor dese Gerechte als lasthebbende van Cornelis Cornelis ende Willem Dirck Arjaens in St. Jacobiparochie mede crediteuren van de voorschreven echteluijden, ende mede tot profijte van 3 andere mede naestgerechtigde crediteuren, door ons Albert Harmens presiderende burgemeester, ende bij de Gerechte Harlingen verordoneerde commissaris, ende mij secretaris aldaer desen 18e Maij 1649, op 't aengeven van zijn huijsvrouw.

Inventaris: 
[0061v] Een groote eecken kevye bij Martien Beernts t' echte ingebracht ende van haer vader selffs gemaeckt, ende haer van haer besproocken, so sij verclaert 
een eecken glas cas bij haer als voren ingebracht 
een eecken schabel als voren ingebracht 
een eecken cantoor oock als voren bij d'huijsvrouw Martien ingebracht 
een bed met twee cussens, twee deeckens ende twee oorcussens, negen slaeplaeckens, vier pueldoecken, ses cussenslopen bij Martien Beernts als voren t'echte ingebracht 
een setbanck van eecken holt 
een fueren slaepbanck 
een murmeren opslagh tafel 
een blauverffde tafel 
[0062r] ses cleijne stoelen 
twee groote stoelen 
ses taferelen oft schilderde borden 
een messchen fuerbecken 
twee messchen candelaers 
een yseren candelaer 
een tange met een asschop 
twee tinnen platelen met een com bij Martien Beernts met een schuymspaen t'echte ingebrocht 
twee gootlingen 
een coperen panne 
een rooster 
noch een oude tange ende asschop 
een tinnen waterpot 
een tinnen trompje 
vier witte schalen 
drie blauue schalen 
twee schilderde schalen 
een blauue cop, een schaeltie 
eenig daegs schuttelgoed met oude canne 
2 cleijne schaelties 
een clapmutske met een cleyn fruytschaeltie 
2 romers 
2 steenen soutvaten 
een butter plateel 
een pottie 
een tinnen croes 
 
[0062v] vier tafellaeckens, noch een 
vijff servetten 
vijff handdoecken 
tien cussenslopen, vijff oorcussens 
twee slaeplaeckens 
een groen tafelspreed 
twee bonte gardijnen met een rabat 
noch een groen rabat 
een bont met een blau schorstiens cleet 
een cleijn allebarsters bortie 
ses stoelcussens 
 
Aldus gedaen ende beschreven in dato als boven. In kennisse ons commissaris ende secretaris handen nae dat d'requirant Vetsensius protesteert hadde dese schrijvinge niet wijders t'admitheren als quitatie pro. 
(get.) Albart Harmens 1649 
(get.) Andr. Heemstra 1649