Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 215 folio 236r

Pand: 

Inleiding: [0236r] Ontzegelinge van slotten en vervolgens inventarisatie en beschrijvinge gedaen ten overstaen van de heeren praesiderende burgemeesteren S. Pauw en M. Hillebrans als commissarien, geadsocieert met Theodurus Stansius secretaris, ten sterfhuise van Hendrick Lex in leven burger en schuytschipper binnen Harlingen, nalatende drie minderjarige kinderen met namen Grietie Jacob en Hessel Hendricks, respectivelyk old 21, 19 en 18 jaren, van alle sodanige goederen aldaar ten sterffhuise bevonden ten versoeke van de gesamentlycke crediteuren van wijlen Hendrick Lex voornoemt, zijnde de aengevinge der goederen gedaen bij Rinske Pytters nagelaeten weduwe van Hendrick Lex voorschreven, de welcke ook de beloffte daartoe toe staende om alles getrouwelyck aen te geven heeft gepraesteert in handen van de medecommissaris Pauw, als hebbende de sterffhuise gefraequenteert, waer op dan de beschrijvinge is gedaen so volght. Actum den 27 november 1682

Inventaris: 
[0236r] een bed met een peul 
mans sekleren [zeekleren] 
een pack blauwe onderkleren 
een blauwe hembdrock met een witte broeck 
een rode hembdrock 
een boven pack 
een dito pack 
[0236v] een dito rock 
een bolckevanger 
een old rockien met een linnen broeck 
een ze kap 
3 paer hosen 
 
In de kas na ontzegelinge bevonden: 
een swart lakens rockien 
een blauwe lakens hembdrock 
een pack sprinckelde kleren 
ses manshembden 
een mans hoed 
een paer nieuwe schoenen 
een paer oude dito 
een paer muylen dito 
 
Aldus gedaen en geinventariseert den 27 november 1682, in kennisse van ons commissaris en secretaris 
 
(get.) Sibrandus Pauw 
 
abs. sec. 
(get.) Theodorus Theodori Posthumus 
27 november 1682 
not. publ. 
 
[marge: Copia. Jacob Hendricks Hessel Hendricks en Grietien Hendricks verklaren met desen, dat ons oom Jan Houtenhuyske, aen ons heeft voldaen een somma van een hondert en twaleff caroligulden en ons competerende ende wegens ons moeders Sjouck Jacobs erfennisse naegelaten hen comende van haer moey Marijke Alberts, waer mede wij vernoemde oom bedancken voor goede reekening en betaling. In kennisse onse gewoontelycke vertekeninge, beneffens mij ondergeschreven als getuige in Harlingen den 16e december 1683. En was verteekent dit is Jacob Hendricks selfs gestelde merck. Dit is Hendricks selfs gestelde merck. Dit ist Grietien Hessels selfs gestelde merck. Mij present J.F Bootshaeck met togh in was in margine gestelt 112 gulden en geschreven op ongezegeld papyer. Coll. accordeert met den principalen, in kennisse van mij secretaris. 
 
abs. sec. 
(get.) Theodorus Theodori Posthumus 
47) 4/23 1685 
not. publ.]