Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 214 folio 436r

Pand: 

Inleiding: [0436r] Ontzegelinge van slotten ende vervolgens inventarisatie ende beschrijvinge gedaen ten overstaen van de heeren praesiderende burgemeesteren Edo Reyns Wijnia en Beert Ulbes Wassenaer als commissarien, geadsocieert met dr. Dominico Wringer secretaris, ten sterffhuyse van wijlen Saeckien Minsens weduwe van wijlen Jan Jacobs, van alle soodanige goederen uit- en inschulden sampt actien en gerechtigheden aldaer ten sterffhuyse bevonden, ten versoecke van Tiomme Jacobs Stickersma burger en mr. kleermaeker alhier als geauthoriseerde curator ad actum divisionis over Jacob en Willem Jansen beyde naegelaten weeskinderen van de overledene bovengedaght in dier qualiteit requirant ter eenre, en Willem Andrys de Wit burger en mr. glaesmaeker ahier als man en vooghd [0436v] over sijn echte huysvrouw Antie Jans in dier qualiteit requireerde ter andere sijden, en alsoo te samen erffgenamen van de overledene voornoemt, sijnde de aengevinge der goederen gedaen door Antie Jans ommegemelt die oock den boeleede daer toe staende om alles getrouwelyk te sullen aengeven heeft gepresteert in handen van de mede commissaris Wassenaer waer op tot beschrijvinge is geprocedeert in manieren volght. Actum den 14e december 1680.

Inventaris: 
[0436v] Bedden en bedtskleeren 
twee beden en twee peulen 
[0437r] aght oorcussens soo goed als quaed 
vijff deeckens 
twee paer gordijnen met rabatten 
vier stoelen en vier stoelcussens 
ses geschilderde borden in soorte 
negentien stucken sleght steenwerck soo kleyn als groot 
 
Cooperwerck 
een cooperen gootlingh 
een cooperen poth 
een cooperen pottie en een decksel 
 
[0437v] Tin 
drie tinnen schuttels 
een dito com 
een vuyrbecken 
 
In een eecken kas nae ontzegellinge bevonden: 
 
Linnen 
seven vrouwen hemden 
seventien laeckens 
twee wijtlingen 
ses peuldoecken 
[doorgehaald: eenigh hoofdgoed en ondersten] 
[0438r] achtien sloopen 
vier tafellaekens 
veertien zervetten 
twee handdoecken 
ses neusdoecken 
eenigh hoofdgoedt en ondersten 
drie nachthalsdoecken 
vier blauwe schorteldoecken 
 
Wollen 
een huyck sullende tot Jacob verkleedt worden 
[0438v] twee rocken 
een daeghs schort 
een manteltie 
een paer mouwen 
een swart schort 
een greynen manteltie 
een swart schorteldoeck 
twee borstrocken 
twee overlijven 
een paer hoosen 
een eetelspijntie 
een eecke cantoor 
 
[0439r] een testament met silveren haecken 
 
Brieven en instrumenten 
een handschriftie van den 25e november 1678 tot laste van Siouckien Jacobs tot vijftigh carolijguldens capitael f 50-00-00 
gequoteert met A, waerop de intressen noyt zijn betaelt 
Een obligatie tot laste van Doede Hendrix com filia tot Goyngae de dato den 4e september 1643 door cessie becomen van Pyter Broers volgens cessie de dato den 7e december 1649 tot 200 carolijguldens capitael dus f 200-00-00 
de intressen zedert den jaere 1649 daer op te goede gequoteert met B. 
[0439v] Een obligatie tot laste van Anne Lous tot Goynga tot hondert en vijftigh carolijguldens capitael de dato den 2e december 1656 f 150-00-00 
de intressen als vooren daer op te goede, gequoteert met C. 
Een ingeloste reversael de dato 30e april 1647 van sekere huysinge staende binnen Sneeq gequoteert met D. 
 
Aldus geinventariseert ende vervolgens gesloten den 29 augusti 1681. 
In kennisse van ons commissaris ende secretaris. 
 
(get.) B.U. Wassenaer 
 
(get.) D. Wringer 1680