Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [blokhaken]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 214 folio 161r

Pand: Romastraat 13

Inleiding: [0161r] Ontzegelinge sampt respectievelyck inventarizatie ende beschrievinge gedaen ten overstaen van de here praesiderende burgemeesteren Jan Symens Bijlaen als mede commissaris, g'adsocieert met dr. Dominico Wringer secretaris, [doorgehaald en onleesbaar] ten sterfhuyse van Maycke Crijns, jonghst weduwe van wijlen Hendrick Jansen, onder anderen naegelaten hebbende een minderjarige dochter Sjouckjen Hendrix genaemt old in't 18 jaer, van alle sodaniche goederen actien ende credytten als bij den overleden zijn naegelaten, zijnde d'aengevinge dezer goederen gedaen bij eenen Aeltje Gerrits als dezen sterfhuyse meest gefrequenteert hebbende, die ook tot dien fine den eedt van getrouwicheyt heeft gepraesteert in handen van welgedachte heere commissaris, waer op tot de beschrievinge is geprocedeert so volght. Actum den 12e november 1679.

Inventaris: 
[0161r] twe bedden met hun peulen 
vier oorcussens 
twee oude dito 
ses stoelcussens, soo goedt soo quaedt 
[0161v] een groen rabat 
twee groene gordijnen 
een groen schoorstienkleedt 
een bont dito 
twee blauwe doeken 
drie deekens in soorte 
een klein spretie 
vier geschilderde borden 
acht witte stenen schalen 
twee blauwe kommen 
een kop met twee flessen 
drie en twintich stucks gleibakers schuttelgoedt in soorte 
een kerckstoel 
een spiegel 
[0162r] seven stoelen 
een vuyren slaepbancq 
twee vuyren tafels 
vier stoven, doch het eene des kindts 
 
In 't loodtske 
twee spinwielen 
een glaedbordt 
een rack 
een spijn 
noch twee stoelen 
een waschtobbe met de schammel 
een wateremmer 
eenige potten en pannen 
een gotelingh 
drie tinnen lepels 
[0162v] een luywaegen met een bezem 
een klein parthijke turff 
een tange 
twee olde treeften 
een stoffer 
een cas eeken daerin bevonden 
negen laekens 
twee wijtlingen 
thien hembden 
twee peuldoeken 
thien sloopen 
een oud overlijf 
een vuylmorten schort 
een hoyck 
[0163r] twee blauw sayen rocken, soo goedt soo quaedt 
een blauw sayen schort 
een slecht swart schort 
een boratten lijfke 
een rode borstrock 
een gladt manteltie 
een paer kraegh mouwen 
een paer dito 
een paer swarte half mouwen 
een doos daerin wat romlingh 
noch wat oudt romlingh 
 
[0163v] Het huys waeruyt de overleden versturven is, staende ende gelegen alhier in de Bot Apothequers straet [d.i. Romastraat 13]. 
 
Aldus gedaen, ende geinventariseert samt geslooten in dato als voren. 
In kennisse van ons commissaris en secretaris. 
 
(get.) Jan Symens Bijlaen 
 
(get.) D. Wringer 1679