Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 213 folio 180r

Pand: 

Inleiding: [0180r] Inventarisatie ende beschrievinge gedaen op ordre van de heeren praesiderende burgemeesteren Take Wybrandts Jellema als mede commissaris, ter instantie van Freerck Jacobs als geauthoriseerde curator over Janneke Philippus dochterken van Philippus Daniels mr. koeckebacker alhier, althans vertrocken na Oostindien, en dat van seeckere kiste met goederen daerin bevonden, bij den selve Philippus Daniels achtergelaten, ten huyse van Trijntie Harmens, weduwe van wijlen Pieter Eenks, in manieren soo volght, actum den 6e may 1678.

Inventaris: 
[0180r] Een koeckebackers kiste, daerin 
een pack sarjes onderkleren 
een old grofgreinen rock 
een pack grofgreinen kleeren 
een sarjes hembrock met een geele onderbroeck 
een blauwe hembrock met een stoffen broeck 
[0180v] twee grauwe backschorteldoecken 
twee rode mutsen 
een Engelse muts 
drie paer witte hoosen 
een paer grauwe hosen 
een paer swarte dito 
een paer muylen 
eenigh oud romlingh van geen belangh 
een old schrijffboeck 
een psalmen boeck met silveren haecken 
ses boeckies in soorte 
een houten doossie, daerin een silveren signet 
[0181r] een benen tontie off compas en sonnewijser 
een sack met eenige brieffies van weinigh importantie 
 
Linnen 
acht dassies 
acht beffen 
seven nuesdoecken 
vier manshembden 
een mes 
 
Aldus gedaen ende geinventariseert op dato ut supra. 
In kennisse van ons commissaris en secretaris. 
 
(get.) W. Jellema 
 
(get.) D. Wringer 1678