Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [blokhaken]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 211 folio 216r

Pand: 

Inleiding: [0216r] Inventarisatie ofte beschrijvinge ten overstaen van de praesiderende burgemeester Hendrick Coenraeds Ludinga, geadsocieert met de secretaris dr. Dominico Wringer, gedaen ten sterfhuyse van wijlen Saco Sybes de Boer in leven schuyt- ofte lichterman binnen Harlingen, van alle de goederen bij wijlen den selven metter doodt ontruymt ende nagelaten, ten versoeke van Jan Doedes mr. huystimmerman als oom ende geauthoriseerde curator over Sjouckjen Heeres nagelaten weeskint van wijlen Here Doedes bij wijlen Jancke Sakes des overleden dochter echtelijk geprocreeert, universele erfgenaem van wijlen de gemelte Sake de Boer, alles op 't aengeven van den gedachten curator cum uxore, na dat de selve omme alles na hunne beste kennisse getrouwelijck aen te geven den welgemelten here burgemeester belooft hadden. Actum den 10e october 1671.

Opmerkingen: Heere Doedes, trouwt Herv. gem. Harlingen 11-02-1649 Jancke Saeckes. Kinderen uit dit huwelijk: Doede Heres, ged. Herv. gem. Grote Kerk Harlingen 09-08-1656, vroeg overl. Saacke Heres, ged. Herv. gem. Grote Kerk Harlingen 14-12-1656, vroeg overl. Tettie Heres, ged. Herv. gem. Grote Kerk Harlingen 10-01-1658, vroeg overl. Siouckje Heres, ged. Herv. gem. Grote Kerk Harlingen 09-06-1661, vroeg overl. Siouckje Heres, ged. Herv. gem. Grote Kerk Harlingen 04-01-1663. Tresoar, archiefnr 13-16, Nedergerecht Harlingen, Autorisatieboek, invnr 114, aktenr 634, aktedatum 10-10-1671: Sjouckjen Heeres oud 8 jaar weeskind, Wijlen Heere Doedes vader, In leven weduwnaar van Jancke Sakes moeder, Jan Doedes mr. huistimmerman curator, curator over personen en goederen grootvaderlijke goederen Wijlen Sake Sybes de Boer erflater, grootvader.

Inventaris: 
[0216r] Inventarisatie ofte beschrijvinge ten overstaen van de praesiderende burgemeester Hendrick Coenraeds Ludinga, geadsocieert met de secretaris dr. Dominico Wringer, gedaen ten sterfhuyse van wijlen Saco Sybes de Boer in leven schuyt- ofte lichterman binnen Harlingen, van alle de goederen bij wijlen den selven metter doodt ontruymt ende nagelaten, ten versoeke van Jan Doedes mr. huystimmerman als oom ende geauthoriseerde curator over Sjouckjen Heeres nagelaten weeskint van wijlen Here Doedes bij wijlen Jancke Sakes des overleden dochter echtelijk geprocreeert, universele erfgenaem van wijlen de gemelte Sake de Boer, alles op 't aengeven van den gedachten curator cum uxore, na dat de selve omme alles na hunne beste kennisse getrouwelijck aen te geven den welgemelten here burgemeester belooft hadden. Actum den 10e october 1671. 
 
 
 
Opmerking: 
 
Heere Doedes, trouwt Herv. gem. Harlingen 11-02-1649 Jancke Saeckes. 
Kinderen uit dit huwelijk: 
Doede Heres, ged. Herv. gem. Grote Kerk Harlingen 09-08-1656, vroeg overl. 
Saacke Heres, ged. Herv. gem. Grote Kerk Harlingen 14-12-1656, vroeg overl. 
Tettie Heres, ged. Herv. gem. Grote Kerk Harlingen 10-01-1658, vroeg overl. 
Siouckje Heres, ged. Herv. gem. Grote Kerk Harlingen 09-06-1661, vroeg overl. 
Siouckje Heres, ged. Herv. gem. Grote Kerk Harlingen 04-01-1663. 
 
Tresoar, archiefnr 13-16, Nedergerecht Harlingen, Autorisatieboek, invnr 114, aktenr 634, aktedatum 10-10-1671: 
Sjouckjen Heeres oud 8 jaar weeskind, 
Wijlen Heere Doedes vader, 
In leven weduwnaar van Jancke Sakes moeder, 
Jan Doedes mr. huistimmerman curator, curator over personen en goederen grootvaderlijke goederen 
Wijlen Sake Sybes de Boer erflater, grootvader.