Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 211 folio 190r

Pand: 

Inleiding: [0190r] Inventarisatie ende beschrijvinge gedaen ten huise van Jan Scheltes nopens soodanige goederen als bij wijlen Pyter Claesen ten huyse van Jan Scheltes voorschreven overleden sijnde metter doodt sijn ontruymt, alles op versoecke van Ybel Sybrens wedu van Minck Pyters, moeder ende wettige voorstanderse over haer minderjarich kint bij voorschreven haer man in echte verweckt, sijnde een kints kints van Pyter Clases voornoemt ende per consequens mede effgenaem van haer overleden bestevader, in desen soo veel nood met desselffs oomen Claes ende Age Sybrens wonachtich tot Sexbierum gesterckt, alles ten overstaen van de praesiderende heren burgemeesteren dr. Wilhelmus Hillebrants ende H. Keympes in deses verordonneerde commissarien in dato den 11e junij 1671 verleent, geadsocieert met desselffs secretaris dr. Dominico Wringer, ende naedat de eedt van getrouheyt door Jan Scheltes om alles getrouwelijck op te geven in handen beneffens sijn vrou Yds Pyters van gedachte heer commissaris Hans Keimpes was gepraesteert, is geprocedeert in voegen als volght. Actum den 28en junij 1671. [marge: Also Jan Scheltes ende Ydts Pyters van de heere commissaris sijn versocht om in conformite van t praemium hier newens gedacht te doen den eedt van getrouwicheyt ende te procederen tot de inventarisatie, sijn sij op instantelijck versoeck van gedachte heer commissaris niet alleen weygerachtich geweest te doen den eedt, maer hebben oock gewaltelijck geresisteert ende affgeslagen de versochte inventarisatie alles tot illusie van gedachte commissaris ende vilipendentie van de achtbare magistraat deser stede streckende, welx te neffens werdt geprotesteert nopens 't Edele Gerechte van Hoge Injurie, ende tot ondeschadelijckheyt nopens de requirante erlangende haer pupil van alle costen, schaden ende hutsen (?) duer 't wederstant van 't Gerechte, ende weygeringe van de versochte inventarisatie te geschien. [0190v] Alsoo Jan Scheltes cum uxore door nadien overweginge in de versochte inventarisatie hebben geconsenteert ende dien aengaende de eedt hier voren gemelt hebben gepraesteert, is geprocedeert in voegen als volght, actum den 8e julij 1671.

Inventaris: 
[0190v] Wollen: 
twee roodscharlaekens hemdtrocken 
een pack swart laekens kleren 
een dito 
een paer swarte mans hosen 
twee hoeden 
een partij daechs kleren 
 
Linnen: 
16 mans hemden 
 
Brieven en instrumenten: 
Een coopbrieff bij Jarich Martens ende Douwe Allerts gepasseert nopens 1 1/2 pondematen landt gelegen tot Sexbierum, bij Pyter Claesen in coop becomen. 
 
Zijnde mede een reversaal daerop staende van voorschreven 1 1/2 pondematen landts 
 
Een reversael bij Pyter Claesen gepasseert aen Jacob Pyters sijnde mede betaelt. 
 
[0191r] Een reversael tot laste van Douwe Joannes cum sociis leggende betreffende mede 1 1/2 pondematen landts leggende tot Sexbierum. 
 
Zijn te goede noch twee termijnen van de huisinge staende tot Sexbierum bij Dirck Wibes ratione vicinitatis in coop becomen waer op noch te goede is 500 goltguldens. 
 
Item een reversael bij Pyter Claesen aen Griet Asses gepassert sijnde mede betaelt houdende op de huysinge hiervoren geraet. 
 
Een obligatie tot proufijtte van 't sterfhuis tot last van Ane Gerbens cum uxore echteluyden tot Sexbierum, leggende monterende 150 goltguldens capitaal ende de intressen sedert mey jonstleden. 
 
Een obligatie tot proufijtte van't sterfhuis ende tot last van de arme voochden tot Sexbierum monteren vier hondert caroliguldens capitaal ende de intressen zedert mey verleden. 
 
[0191v] Een obligatie tot proufijtte van 't sterfhuis ende tot laste van Cornelis Pyters cum uxore echteluyden tot Sexbierum ter somma van vijtich caroliguldens capitaal, met de intressen zedert den 1e mey 1669. 
 
Een obligatie tot last van Minck Pyters cum uxore, echteluyden tot Sexbierum waer op te reste is een hondert vijftich caroliguldens capitaal. 
 
Een obligatie tot laste van Jan Scheltes ende Ydts Pyters echteluyden tot Harlingen monteren drie hondert vijftich catoliguldens. 
 
Een quitantie bij Claes Joannis aen Pyter Claesen gepasseert betreffende een hondert en twalff caroliguldens. 
 
Aen geldt: 
4 a 3-3-0 f 12-12-00 
drie rijsoorden f 1-17-08 
 
[0192r] aen pajement f 0-09-00 
noch vijftich caroliguldens f 50-0-00 
noch vijff en veertich caroliguldens f 45-00-00 
 
noch darde halff pondematen landt gelegen tot Sexbierum bedragende alsoo mette vorig gemelte drie pondematen t' saemen vijff en een halff pondematen landts alles tot proufijtte van 't sterfhuis, gelegen tot Sexbierum. 
 
Een vette koe gaende tot Sexbierum in de weyde. 
 
Een parthij hoy in sweel leggende. 
 
Eenige weydloon te goede sijnde bij Jan Scheltes t'n achteren. 
 
Acht caroliguldens te goede sijnde wegens voedloon van twee hockelingen. 
 
twee bijbels 
 
[0192v] Een reekenboeck van de uitstaende profijttelijke schulden onder de old burgemeester Vetzens berustende. 
 
Aldus gedaen, geinventariseert ende gesloten op dato als voren 
In kennisse van ons commissaris ende secretaris 
(get.) D. Wringer 1671