Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 211 folio 107r

Pand: 

Inleiding: [0107r] Inventarisatie ende beschrijvinge gedaen ten overstaen van de praesiderende burgemeester Hendrick Coenraets Ludinga, geadsocieert met dr. Dominico Wringer secretaris, ten sterfhuyse van wijlen Aert Claessen, van alle de goederen die de selve sijn wijff Orseltie Jans te samen hebben gepossideert ende beseten ende bij den overledenen metter doodt ontruimt ende naergelaten sijn, ten versoecke van Anske Jacobs timmerman ende Dirck Hessels schoenmaeker als omen van Antie Aerts een voordochterken van de overledenen bij wijlen des selffs eerste huysvrou Yefke Hessels in echte getogen, gelijck mede ten versoeke van gemelte Orseltie Jans als moeder ende wetige voorstanderse hares kindt Claerke Aerts, [0107v] bij wijlen haeren man Aert Clasen echtelijck geprocreeert, alles op het aengeven van meergedachte Orseltie Jans, nae dat de selve de belofte van alles getrouwelijck te sullen aengeven onder ede aengedaen in handen van de welgedachte burgemeester in manieren als volght. Actum den 13e october 1671.

Inventaris: 
[0107v] drie bedden 
drie peulen 
ses oorkussens met een klein kussentie 
drie groene deeckens 
twe Spaensche deekens 
een rood gevoerde deken 
vier groene gardijnen 
 
[0108r] twe rabatten 
een groen schoorsteen kleedt 
een bont glas gardijn 
acht ende twintigh mans hembden, een dito 
twee ende twintigh lakens 
vier ende een halff wijttelingen 
sewen peuldoeken 
achtien slopen 
een ende twintigh servetten, noch een servet 
sewen tafellakens 
vier handtdoeken 
twe vrouwen hembden 
vier silveren lepels 
vijff silveren mostert lepelties 
een silveren hecht 
 
[0108v] een rosenobel 
een stuckien gout doch doch onbekent 
een ende een halff rijxdaelder 
een silveren ringh 
een stuckien gelt van 8 stuyvers 
twe swart lakens mantels 
een pack swart lakens kleren 
een pack swart laken kleren 
een pack slechte grauwe kleren 
een daegs pack bestaende in een slecht rockien ende vuilmorten broek 
drie roodlakens hembdrocken 
twe witte doppies onderbroeken 
 
[0109r] een slechte blauwe onderbroek 
drie paer hosen 
twe paer schoenen 
een swarte hoed 
een grauwe hoed 
twe lapkes doek 
een eeken kevye 
een eeken slaepbanck 
een geel geverfde tafel 
een eeken tafel 
twe kindere kisties 
een groene spijne 
negen schilderijen soo groot als klein 
een spyegel 
 
[0109v] twe ende twintigh stuckies pastelein 
negen slechte panties 
een mantelstock met drie knoppen 
sewen swarte stoelen 
vier daegs stoelen 
tien stoelkussens 
twe kinder krebben 
 
[Boeken:] 
een Bijbel 
vijftien boeken in soorte 
 
een groote ijseren pot 
een cleine mesken pot 
een treeft 
een kettingh 
een tange 
 
[0110r] een asschop 
een mesken vuir becken 
drie tinnen patelen 
een tinnen kom 
een tinnen waterpot 
eenigh stenen schuttelgoet 
een wasch tobbe