Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 210 folio 340r

Pand: 

Inleiding: [0340r] Inventarisatie ende beschrijvinge gedaen ten sterffhuise van wijlen Jetsche Leuckis huisvrouw van Jacob Joannes, uitlandig sijnde, ten owerstaene van de praesiderende burgemeesteren Harmen Zynes Nauta, ende Theodorus Stansius van alle sodanige goederen als sij metter doodt heeft ontruimt ende naegelaten, omme soo vervolgens bij boelgoedt vercocht te werden, ende haer schulden daer uit te betaelen in voegen als volcht, den 8e october 1670.

Inventaris: 
[0340r] Op de holtmolen: 
een bedt met een peul 
drie oorkussens 
een gevoerde deecken 
vijff kussen slopen 
een peuldoeck 
twee bedlaeckens 
twee vrouwen rocken 
een manteltie 
 
[0340v] een owerlijff 
twee borstrocken 
een paer swarte mouwen 
een paer muilen 
een paer oude hosen 
sestien Duitse mutsen 
drie mans beffen 
drie halsdoecken 
ses neusdoecken 
drie schorteldoecken 
vier vrouwen hembden 
een silweren oorijser 
een testament met silver beslagen 
een doos 
een naijkussen 
 
[0341r] een bont en groen schoorsteenkleedt 
een vuile morten [=feuillemort] schort 
een rood schort 
een lommert zedul van een blauwe rock 
een houten stoel 
een drinckkanne 
een scheer 
 
Op de Schritsen: 
Een eecken cas, daer in: 
een borstlijff 
een swarte schorteldoeck 
een groffgreijnen manteltie 
een mans saijen broeck 
een mans catoenen hemdtrock 
twee swarte hoeden 
 
[0341v] twee kussen slopen 
twee neusdoecken 
een poppe kistie 
een groen rabath 
twee groene stoelkussens 
vijff stoelen 
een tafel 
een oude kiste met rommelingen 
een naijkorff met oude prullen 
een stooff 
negen schilderde en albasterde bordties 
een Spygel 
22 stucken slecht steenwerck 
enigh schuttelgoedt 
 
[0342r] een eecken schabeltie 
een was tobbe 
een meschen gootlingh 
een kleijne was tobbe 
een kerckstoel 
een tange en treeft 
een oude tafel 
een kandelaercke 
een old overlijff 
een grootte oude kiste 
een stulp 
een mangelbord en stock 
een matte