Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 210 folio 164r

Pand: 

Inleiding: [0164r] Inventarisatie ende beschrijvinge bij de heren praesiderende burgemeesteren Gellius Vetzensius ende Augustinus Pytters uit crachte van haer ende commissie in dato den 17en januarii 1670 bij 't Edele Gerechte deser stede Harlingen verlenicht bij appoinctement staende op den requeste bij de geregistreerde crediteuren van Jaekle Pybes Sinnema ende uxore gepraesenteert gedaen ten huise van de selve debiteuren van alle de goederen, actien ende crediten tegenwoordich bij haer gepossideert wordende, alles soo ten versoeke van de opgemelte crediteuren ende op 't aengewen van de voorschreven Jaeckle Sinnema ende sijn huisvrou Maertien Hendrix nae gedane belofte omme van alles getrouwelijck oplossinge ende aengewinge te zullen doen sonder iets te verswijgen onder solemnele ede in handen van welgedachte commissaris praesteert. Actum den 19en januarii 1670 in voege als volght.

Inventaris: 
[0164r] Bedden ende bedskleren etcetera 
twee bedden soo groot als kleijn met 2 peulen 
3 deekens 
 
[0164v] In de daegskamer: 
een paer groene gardijnen met een rabatt 
3 glas gardijnties 
een groen schoorsteenkleed met een bont 
vijff stoelkussens 
noch 2 olde kussens met een deeken 
een murmerde tafel 
8 stoelen soo groot als kleijn 
een spijgel, een kinderstoel 
2 schilderde borden 
18 stucken steenwerck 
[0165r] noch 9 stucken dito 
een rooster, hangijser, treeft, schuimspaen 
een koperen pottie 
een koeckpanne 
een stoof 
een ijseren standkandeler 
een musquet, 2 degens, bandelier etcetera 
2 boeken met silveren beslach 
een bijbel 
enige andere boeckjes 
[0165v] een goote eeken kas 
drie Oostindische coppen 
een eeken spijntie 
een eeken tafel 
een groen spreed 
 
Oostindisch werck: 
2 Oostindische pannen 
8 Oostindische clapmutskes 
noch een dito 
2 Oostindische copkes 
noch drie Oostindische pannen 
 
een spygel 
[0166r] 2 kerckstoelen 
2 swarte stoelen met 2 groene kussens 
2 groene stoelen met 2 robbevellen kussens 
een vrouwen armemmerke 
een lanteern, een swarte kleerbesen 
een haerboosel 
een kleijn schilderijcke 
2 albasterde dito 
2 groene gardijnen met een rabat 
een groen schoorsteenkleedt 
een vuirbekken 
 
[0166v] Wollen: 
een swart lakens mantel 
een grofgreijnen dito 
een vrouwen hoick 
een mans rock 
een roode onderbroeck met een hemdrock 
2 capsluiers 
een rassen schort 
een slecht dito 
een rode met een swarte schorteldoeck 
een bratten manteltie 
een groffgreijnen dito 
2 paer mouwen 
 
[0167r] Linnen: 
10 vrouwen hembden 
10 mans hemden 
noch 2 dito 
9 slaeplaekens 
2 peuldoeken 
2 halwe laekens 
18 slopen 
 
een Pools kleed 
een uirwerck 
een tinnen mingelen 
een tinnen loeta 
een halff dito 
drie schuldboekes