Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [blokhaken]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 208 folio 248r

Pand: 

Inleiding: [0248r] Inventarisatie en beschrijvinge ten overstane van de praesiderende burgemeester Bartel Lanting gedaen ten sterfhuise van Lusie Mathijs, in leven huijsvrouwe van Jan van Bondel, van de goederen aldaer bevonden sijn noch in communione met de voorschreven Jan van Bondel, op 't versoek van Ded Pytters als bestemoeder van haer dochters kinderen bij Ruijerd Andrys althans uitlandig na Oostindien in echte verweckt, in dier qualiteit erfgenaem voor een darde part van de voorschreven Lusie Mathijs hen bestemoeder vaders wegen, sijnde vordere erfgenamen Trijntie Harmens, ende Marijke Jans elx mede voor een darde part die beide de aengevinge hebben gedaen vermits Jan van Bondel abstentie nae belofte daertoe staende. Actum desen 2 July 1667.

Inventaris: 
[0248v] Een maent sedel [= cedul] bij Roeleff Anderys [= Andrys] varende voor tamboer op 't schip Dordrecht nae Oostindien, gepasseert aen sijn moeder Lusie Mathijs om jaerlix uit sijn verdiende gagie te ontfangen twe maenden in dato den 29 november 1660 onder Trijntie Harmens berustende. 
 
Bedden ende bedscleeren 
6 bedden met 6 puelen, noch een bed 
13 oorcussen 
8 dekens soo groen als wit, noch een dito 
1 paar gardijnen 
een schorsteencleedt met een rabat 
 
Linnen 
14 lakens, 5 wijtlingen 
18 cussenslopen 
5 stoelcussens soo goed als quad 
[0249r] een spreed over de tafel 
 
Coper, tin, mesch ende iserwerck 
7 tinnen scuttels met een com 
3 tinnen bekers met 2 coppen 
een varndeltie met 2 1 / 2 varndelties 
3 stui [= stuivers] karnties met een 1 /2 
6 brandewijns croeskes 
8 tinnen lepels met een tinnen trachter 
4 ketels, 2 bierkranen met een tinnen mosterpot 
3 coperen potten, een heerdijser 
2 koekpannen 
een messchen schuijmspaen 
een schepkel met een dexel 
een vuyrbecken 
2 messchen kandelers 
een ijseren pot 
een huegel met een tange 
[0249v] 1 treeft, een hangijser, een potseel 
een leughaeck, een loets met 2 halwe dito, een mingelen 
 
Steenwerck 
23 sticken steenwerck soo clein als groot 
7 stenen kannen 
1 cop 
enich daegs schuttelgoet, soo clein als groot onbenamelick 
 
Houtwerck 
een eken cas 
een etel cas 
een tafel, een clein dito 
een oude spijne 
een slaepbanck 
een spinwiel met een haspel 
2 voetbancken, een stoof 
een mangelbord met een mangelstock 
[0250r] 2 hackborden met twe hackmessen 
enich reetschap [= gereedschap] 
10 stoelen 
2 banckis 
een oude spygel 
enige flessen 
2 wateremmers 
2 vaties 
2 besemstocken met enich anders 
2 puthaken 
1 oude stoel met een banckien 
 
[0250v] Dese navolgende goederen sijn onder Trijntie Harmens ende Marijke Jans gedeelt, hier anex. 
6 hembden 
9 mutsen 
3 nachthalsdoecken 
4 nuesdocken 
6 ondersten 
2 rode rocken 
2 rode borstrocken 
een blauwe rock 
een wollen werpen schort 
een swarte schorteldoeck 
een paer groen morsmouwen 
een swart schort 
een silveren onderriem met 2 kettingen