Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [blokhaken]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 208 folio 184r

Pand: 

Inleiding: [0184r] Beschrijvinge ten overstane van de heer burgemeester Bartel Lanting substituit van de heere praesijdent E Steensma, gedaan ten woonhuise van Beernt Jansen backer, ende Elske Harmens echteluiden alhier, der selver mobilia en goederen op 't versoek van d' vroedsman de Lange, als eigener van de debiteuren woninge sampt coopman Sybrant Hessels ende andere creditores. Zijnde de aangevinge van de debitrice gedaan soo volcht. Actum den 2 maij 1667.

Inventaris: 
[0184r] Bedden etcetera 
een bed met een puel 
een doeck met 2 bedkussens 
2 stoelcussens 
een laken 
 
2 schilderijen 
een geel geverft tafeltie 
[0184v] 2 swarte stoelen 
een nij slijpbort 
een oud eken kistie 
een meschen trompet 
een meelkiste met enig meel 
een kerckstoeltie 
een tobbe 
een mangelbord met een mangelstock 
2 stoven 
een groene stoel een cleerbesem 
een vuijeren cas 
 
Steenwerck 
3 witte schalen 
6 butterpanties 
2 clapmutskes 
16 stuckers galeijbackers schuttelgoet 
noch enich schuttelgoet 
een psalmboeck 
 
[0185r] Coper, meschen, en iserwerck 
een coperen koeckpan 
3 tinnen lepels 
een treeft, tange 
een kandeler 
 
Backers gereedtchap 
een coperen lid met sijn lid 
een coperen smoorpot met een dexel 
2 iseren gorsels 
een iseren loet 
een backloet 
een backtrog 
een builkist 
een grote houten back 
[0185v] een wateremmer 
10 sacken den enen vol meel 
2 houten schalen met enige wichten 
een turffkorff 
een groot mes 
een nacht glas 
2 stoffers 4 korven 
3 meeltobkes 
7 schotels 
9 borden 
enich schuttelgoet 
een meeltrachter met een hoorn 
 
Middeler tijt in de besonies van de beschrijvinge gaet de vrou tegens ordre van de heer commissaris wech, seggende tot Walings te zijn een paer gardijnen met een rabat en schortsteenscleedt, 't welck gelogen is. 
 
[0186r] een stick roockvleijs 
2 iseren leppen 
2 korven met klein broodt 
6 plancken 
een toonbanck 
9 halff broden 
20 halff broties halff 
een pot met eijers 
enig turff 
een ledder 
11 kerfstocken 
een schuldboeck 
een korff met flas en geern 
een spinwiel 
een witte mansmuts 
een spygel met een grote ebben kist