Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 207 folio 386r

Pand: 

Inleiding: [0386r] Inventarisatie en beschrijvinge gedaan ten overstane van de heren praesiderende burgemeesteren Ewert Ruierds en Hendrick Coenraads in desen als commissarien geadsocieert met dr. Dominico Wringer, secretaris en dat ten huise van Hendrick Jochems tegenwoordich adsistent van de heren Raeden ter Admiraliteit in Frieslant, wegens alsodanige goederen die hij met sijn huisvrouwe Antie Hendricks pro indiviso in leven heeft beseten. Actum den 29 januarij 1667.

Inventaris: 
[0386r] 3 bedden met 3 puelen 
7 oorcussens 
6 dekens met een zeedeken 
2 paar gardijnen met 2 rabatten 
een groen schorsteen cleet 
8 stoelcussens 
[0386v] een tafelspreed met een bedspreed 
 
Linnen 
10 slaaplakens 
9 hembden 
12 nuesdoecken 
8 nachthalsdoecken 
12 Duitse mutsen 
12 ondersten 
2 schorteldoecken 
9 slopen 
een spreed voor de cas 
een bont schorstienscleet 
een doeck over de cas 
 
[0387r] Wollen 
3 mantelties met mouwen 
1 sonder mouwen 
een swart laekens rock 
een rode rock 
2 swarte schorten 
een rood schort 
2 borstrocken, waar onder een rode met een swart 
een swarte schorteldoeck 
een rode dito 
een hoick 
 
Houtwerck 
een eken kas 
[0387v] een eken kiste met een schabel 
een vieren kiste geel geferft 
11 stoelen 
een kerckstoel 
noch een schabeltie met 1 tijnne 
een tafel 
2 kleine schilderijen 
2 kleine spygels 
een houten emmerke 
een lanteern 
een mantelstock 
een kleerbesem 
een kanne bord 
2 carnaricoukes met 2 canarikes daarin 
[0388r] een scherm 
een swevelstock latie 
2 waschtobben 
een water emmer 
2 dosen 
een kleercorf 
een arm corf 
 
Steenwerck 
2 Oostindische copkes 
9 witte schalen 
[0388v] 9 groote bemaalde pannen 
2 grootte coppen op de cas 
3 kleine poppen op de vijeren cas 
een fleeske met een kantie op de dito cas 
25 butter panties 
3 cannen 
een stenen appel met een peer 
noch enig daaghs schuttelgoet 
enige glasen 
 
Coper, tin, mesch en ijserwerck 
12 tinnen lepels 
een tinnen mingelen 
een tinnen com 
[0389r] een tinnen mosterpot 
2 tinnen croesen 
2 tinnen mosterschuttelties 
een tinnen cop 
een vierbecken 
1 ketel 
1 gootling 
een copren pot 
een koeckpannen 
2 ijsceren potten 
een schuimspaan 
een aschop 
2 tangen 
[0389v] 2 huegels 
2 treeften 
een vorckie 
een potsel 
een naijkorf 
een ijsceren lepel 
vijf of ses boecken 
enige romlingen 
 
[0390r] Brieven 
Een woninge staande ende gelegen op de Suider Nije Haven bij de lange linbaan achter de huisinge van Thomas Jansen Bredae voor desen van de notaris Hendrick Ceasarius in cope becomen voor de somma van 230 GG 
[Opmerking: Hendrick Jochums verkoper Spinhuisstraat 1667, Proclamatieboek 239, fol 97v: Capt Meinert Jenties c.u. b.b. en c. over de coop van seeckere huisinge c.a., staende ende gelegen binnen deser stede ontrent de Lange Lijnbaen, hebbende de Captn Wytse Beima ten westen, suiden, ende noorden, ende decgemene straet ten oosten, beswaert met een caroligulden jaerlixe grontpagt, voorts met actien, servituten ende gerechtigheden, daertoe en aenbehorende, gecocht van Hendrick Jochums voor twee hondert ende dartig GG 14 stuivers, volgens 't Coopbrief daeraf zijnde, 6 april 1667.] 
 
Lasten van de sterfhuise 
eerstelick aan Rinscke Sickes wegen gelevert vlas ende geern volgens specificatie melt f 27-16-08 
Harmen Pijtters brouwer voor geleverd bier f 22-00-00 
Tjalling Selkes van geleverde schoenen f 08-04-00 
Maritie Gerrits f 07-05-00 
[390v] Diencke Clases wegens geleverde winckelwaren f 13-05-04 
Inne Sipckes backer van gelevert broot f 16-05-00 
 
Mede worden de dootschulden alhier gebracht ende gestelt tot sesendartig caroliguldens ten minsten, welcke alleenich tot laste van mijn styfzoon moeten comen dus hier f 36-00-00 
 
Aldus gedaen, geinventariseert ende gesloten in kennisse van ons commissaris ende secretaris desen 29 januarius 1667