Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 207 folio 308r

Pand: 

Inleiding: [0308r] Inventarisatie ende beschrivinge gedaen ten sterffhuyse van Folckert Hemkes in leven burger ende wijdschipper alhier van alle de goederen, uit- en inschulden aldaar bevonden, ten overstane van de vice praesiderende burgemeester Lantingh tot desen verordonneerde commissaris, geadcocieert met dr. Dominico Wringer secretaris, ten versoeke van Symon Folckerts uitlandich doch des selffs huysvrouwe Gertie Jans praesent zijnde, Ike Jilderens als man ende voogd over Lisk Folkerts, ende Geeske Folkerts van haerselfs, 't Gerechte ex officio wegens Bauke Folkerts noch minderjarich sijnde, ende Leeuck Hanses als moeder ende wettige voorstanderse over haer twie kinderen bij wijlen haer man Willem Folkerts in echte verweckt, in dier qualiteit alle erffgenamen van wijlen Folckert Hemkes, zijnde Willem, Symon ende Geeske Folckerts bij de overledene ende des selffs eerste huysvrouwe Rinske Willems in echte verweckt, sampt Lisck, ende Baucke Folckerts bij des selffs twede huysvrouwe Leuck Jelles in echte geprocereert requiranten, sampt Lijsbeth Jans des selffs naegelaten weduwe en [0308v] moeder over des overledenes kinderen bij wien de aengevinge is geschiet, die daerop de belofte daertoe staende in handen van welgedachte commissaris heeft gedaen waer op tot de beschrivinge is geprocedeert in manieren so volght Actum den 28e november 1666.

Inventaris: 
[0308v] Bedden ende bedtscleren 
3 bedden ende 3 puelen 
12 oorcussens 
7 dekens 
2 paer gardijnen ende 2 rabatten 
een schorstiens cleet 
23 laekens 
22 sloopen 
4 puel doeken 
23 mans hembden 
 
[0309r] 5 tafelakens 
13 servetten 
9 kragen 
14 stoelcussens 
 
Wollen etc. 
een swart laekens mantel 
een pack swart laekens cleren 
2 packen duyser blauwe dito 
 
[0309v] een hoed 
2 paer hosen 
3 hembdrocken 
2 onderbroeken 
2 bolckevangers 
2 rockies 
een sayen broek 
2 spreden 
 
Houtwerck 
een eken kewy 
een vuieren cas 
een eken kantoor 
een eken tafel 
[0310r] 4 schilderijen 
2 schabbelties 
een eeken kistie 
een glaasks 
een spijgel 
een kleerkoorff 
14 stoelen 
3 wastobben 
een vleis vat 
een hangende zeekaert 
een slaapbanck 
2 eetel tafelties 
een sleed 
een groote mansstoel 
[0310v] een water emmer 
een mangelbord, glaedbord 
ende 2 mangelstocken 
9 bedtsplancken 
een rackien 
een etel spintie 
 
Oost Indischwerck etc. 
3 halve lampet schuttels 
2 dubbelde butterpannen 
9 butterpannen 
3 groote vruchtschalen 
6 cleine dito 
5 clapmutskes 
3 kelckies 
[0311r] 3 groote coppen 
3 middelmatige dito 
4 cleine copkes 
 
Slecht steenwerck etc ende glasen 
6 dubbelde butterpannen 
10 enckelde dito 
3 comkes 
3 flessen 
6 schalen 
7 romers 
eenigh daegs schuttelgoet 
 
[0311v] Coper, tin, messing ende iserwerck 
2 tinnen patelen 
een tinnen com 
3 tinnen tafelborden 
een tinnen mingelen 
een tinnen mostertpottie 
2 tinnen kanties 
een tinnen saucierkes 
een coperen aker 
een coperen panne 
2 vuierbeckens 
een coperen keerspiex 
een gootlingh 
een iseren pot 
iseren kandelers 
[0312r] een huegel 
2 treeften 
1 tange 
een iseren roede 
 
Silverwerck etc. 
2 silveren kroesen 
6 silveren lepels 
een brandewijnskroeske 
 
[0312v] Gerede gelden ten sterffhuys bevonden 
6 gouden ducatons a 5-00-00 f 30-00-00 
1 1/2 rijxdaelders f 3-10-00