Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [blokhaken]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 207 folio 165r

Pand: 

Inleiding: [0165r] Inventarisatie ende beschriuinge gedaen ten sterfhuijse van Broer Lieuwes in leeven meester schoenmaecker alhier, door ordere van de heere praesiderende burgemeester Evout Steensma als commissaris, ende dr. Domijnicus Wringer secretaris, van alle de goederen soo uit als inschulden aldaer bevonden ende bij de overledene nagelaten, ten versoecke van Tieerdt Tieertsen burger ende wijdschipper alhier als curator ad hunc actum over de twe nagelatene weeskinderen van Broer Lieuwes bij wijlen Trijntie Jans in echte verweckt, zijnde de aengeuinge van de huijsgeraden ende inboelen gedaen door Antie Jans het sterfhuijs frequenteert hebbende, waer af sij de belofte van getrouwigheijt in handen van welgedachte commissaris sal doen gelijck sij bij deesen heeft belooft. Actum desen 17 julij 1666.

Inventaris: 
[0165v] een bed met een puel 
5 oorcussens 
3 deeckens 
een kinder dekentie 
2 gerdijnen met 2 rabatten 
een schorsteen cleedt 
3 stoelcussens 
10 stoelen 
5 scilderijen 
een spygel 
een murmerde tafel 
een mangelbord met een mangelstock 
een schabel 
een kiste 
een doos 
 
2 Oostinsche butterpannen 
2 Oostinsche vruchtschalen 
[0166r] 3 Oostinsche copkes 
2 Oostinsche schuittelties 
een Oostinsch clapmutsche 
3 slechte coppen 
3 schalen 
5 slechte pannen 
een albastert bortie 
 
een tinnen kanne 
een gootligh 
een tange, asschop, treeft, hangiser 
een kockpanne 
een scherm 
 
3 waschtobben 
een emmer 
een clein etel tafeltie 
een testament 
3 kleerbeesems 
een kleerkorf 
een kackstoel 
2 overlijven 
 
[0166v] Nieuw gemaeckte schoenen ende muillen 
7 paer mullen 
een paer Spaensleeren schoenen 
2 paer kindereschoenties 
 
Een eecken cas daerin bevonden 
9 laeckens 
2 pueel doecken 
11 manshemden 2 dito 
11 vrouwenhemden 
2 nachthalsdoecken 
6 serwetten, een tafellaecken 
2 schorteldoecken, 1 dito 
3 beffen 
15 sloopen 
een doeck met cant 
8 dassies, soo gesoomt als ongesoomt 
19 nuesdoecken 
8 groote kinderedoecken 
[0167r] 18 cleine kinderedoecken 
8 Duitsche mutsen 
een huiveldoeckien 
3 dassies 
een walfisbenen [= walvisbenen] doos met eenigh kindergoet daerin 
een pack swart laeckens cleeren 
een pack cleeren 
een oude broeck met een rockien 
2 mantelties 
een swart laeckens rock 
een rood schaerlaeckens dito 
een bratten schorteldoeck 
een paer bratten mouwen 
een gladde rock 
een blauwe rock 
2 daeghs rocken 
4 stoelcussens 
[0167v] 2 oorcussens 
2 oude hemdrocken 
een oud schort 
een swart schort 
een paer mouwen 
een paer mans hosen 
een paer vrouwen dito 
een paer swarte mans hosen 
2 bruine schorteldoecken 
eenig romlingen 
2 silveren ducatons, 2 stuivers