Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 206 folio 365r

Pand: William Boothstraat 39

Inleiding: [0365r] Beschrivinge ten overstane van de praesiderende Burgermr. Claas Sanstra, gedaen ten sterfhuise van Trijntie Martens jongst weduwe van wijlen Sierck Feckes, van de goederen aldaar bevonden, op 't aengeven van Jetscke Jans, mede erfgenaam van de overledene, d'eede daartoe staande aen welgedachte commissaris heeft gedaan hebbende, zijnde de verdere erfgenamen met namen Govert Jansen als vader van zijn kint bij Sibrich Jans verweckt, samt Tietscke Sierx ende Pytter Jansen backer alhier in wiens bewoonde huisinge de voornoemde Trintie Marten is versturven. Actum den 13 maij 1665. [marge] den 17e julij 1665. Vroedsman Orsinga tot curator over Trijntie Siercks geauthoriseert [einde marge]

Inventaris: 
[0365r] Een gemurmerde cas, daarinne 
een hoick 
een swart laeckens rock 
1 carmosijnen rock 
1 glad swart schort 
1 blauw schort 
1 glad manteltie 
1 kraeg ende mouwen 
1 laeckens craegh 
1 swarte kap 
1 filemorten schort 
[0365v] 1 groen tafel spreet 
1 silveren onderriem met ketting, 1 buidel ende koker 
1 silveren half mengels kroes 
10 silveren lepels 
noch twee silveren kettings met een koocker met silveren stoters 
8 bed laeckens, ende 4 laeckens op d'bedden 
9 hemden 
drie bedden met puelen 
4 oorcussens, 1 schoorsteenscleet 
4 slopen over de kussens 
4 deeckens, noch een deecken 
 
6 stoelen 
1 eecken kantoircke 
1 eecken spijntie 
1 kerckstoel 
1 Oostindise cop, noch 2 cleine copkes 
een clapmuts 
[0366r] 32 stucks omhangende ende staende steenwerck 
1 mangelbordt ende mangelstock 
2 gootlingen 
1 coperen pot 
1 tinnen lamp 
1 haack, potzeel, tange ende twee meschen pijpen 
1 iseren kandelaer 
1 albasterde bordtie ende 2 vergulden borties 
 
Lasten 
Evert Fransen comt wegens sijn overleden vrouwen silver werck bij d'jongste dochter genoten ende bij hem aan de moeder overgedaen f 24-10-00 
 
De vordere lasten ende voorschr de scheidinge staat te Weesboeke 
 
Aldus gedaan ende geinventariseert op dato ut ante 
In kennisse van ons commissaris ende secretaris 
(get.) Claes Sanstra 
(get.) D.Wringer 1 1665