Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [blokhaken]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 206 folio 288r

Pand: 

Inleiding: [0288r] Inventarisatie ende beschrivinge gedaen ten sterfhuise van Inte Joostes in leven sleefmaker alhier ten overstaen van de praesiderende burgemeester Paulus Jansen Wiltfangh geadsocieert met doctor Dominico Wringer secretaris ten versoecke van Doue Joostes ende Frans Joostes respectivelijk omen ende curatoren over 't nagelaten weeskint van Inte Joostes voorschreven bij Tyttie Heins in leven verweckt requiranten, ende Jetske Andries nagelaten wedue, ende wettige voorstanderse van haer kint bij wijlen Inte Joostes echtelijck verwect requireerde, geschiet op 't aengeven van d'wedue en moeye van voorschreven kinders, desen 16e january 1665.

Opmerkingen: Nedergerecht Harlingen, Autorisatieboeken, invnr 113, aktenr 392, aktedatum 16-01-1665: Joost Intes oud 6 jaar weeskind, Douwe Joostes curator, oom van vaderszijde Frans Joostes curator, oom van vaderszijde Wijlen Inte Joostes sleefmaker vader. Nedergerecht Harlingen, Autorisatieboeken, invnr 113, aktenr 393, aktedatum 16-01-1665: Joost Intes weeskind, Wijlen Inte Joostes vader, Wijlen Tytje Heyns moeder, Jacob Dirxen Leeuwarder schipper curator, curator ad actum divisionis Pytter van Hallum requirant, oom van moederszijde, schriftelijke procuratie. Nedergerecht Harlingen, Autorisatieboeken, invnr 114, aktenr 738, aktedatum 20-05-1675: Tettie Yntes weeskind, Dochter van Jetske Andries moeder Weduwe van Ynte Joosten vader, In leven weduwnaar van Tettie Heins moeder Moeder van Joost Yntes weeskind, Wijlen Frans Joostes curator, curator over personen en goederen, broer van Douwe Joostes Douwe Joostes, woonachtig te Wijnaldum curator, curator over personen en goederen, requirant, oom Jochum Hendricks pottenbakker curator, curator personen en goederen, daar Douwe zich onbekwaam acht, kan lezen noch schrijven, behuwd oom Tettie Heins. Franekereind 36: bij de verkoop van Franekereind 38, het perceel ten oosten van dit perceel, wordt genoemd als naastligger ten westen Douwe Joostes sleefmaker, Proclamatieboeken, invnr 241, fol 26va, 29-02-1680.

Inventaris: 
[0288r] 4 bedden met haer puelen 
10 oorcussens 
7 dekens 
5 puel doecken 
6 dassies 
16 nuesdoecken 
20 slopen 
17 laeckens 
[0288v] 14 hemden 
4 tafelakens 
9 cragen 
8 stoelcussens 
een mantel 
3 onderbroecken 
een pack swart lakens cleeren 
3 hemdrocken 
een witte dito 
een swart lakens pack cleeren 
een kluerd pack 
een blauw wambais 
een daegs kluerd rockien 
een sayen broek en een fuilmorten wambais 
2 paer witte hosen 
4 paer hoosen 
[0289r] 2 hoeden 
3 schorsteens kleden 
2 emmerkes 
een lanteern 
een spygel 
12 stucken steenwerck 
11 stucken steenwerck 
enigh schuttelgoet 
2 coperen potten 
2 iseren dito 
2 ketels 
een gootlingh 
een tinnen platiel, com, mingelen 
een fuirbecken 
3 treeften 
een kettingh, hangijser 
een iseren ellen 
2 wastobben 
3 wateremmers 
2 stelpen 
[0289v] 3 stoffers 
2 kleer besems 
2 tafels 
17 stoelen 
een kevy 
een kantoor 
een vloerveger, loiswagen 
3 kandelaers met een tinnen lamp 
een suiptijn 
een vleis vat 
het sleefmakers gereedschap 
een slaep banck 
een kleer korff 
3 kannen, 2 kleine dito 
2 rabatten en een gardijn 
een rack met 1/2 dosijn tafelborden 
 
[0290r] Profijtelijcke brijven ende instrumenten 
Tot profijt van 't sterfhuis, rest Hylcke Intes f 45-00-00 
Een obligatie op Frans Joostes tot twe hondert caroliguldens de dato den 10e augusto 1661 no 1 200 goudguldens. 
Een dito op voornoemde Frans tot hondert caroliguldens de dato den 19e july 1659 no 2 100 goudguldens. 
Een dito op Jacob Dirx tot twe hondert caroliguldens de dato den 20e january 1664 no 3 f 200-00-00. 
Een dito op Marten Wybes cum uxore tot vijftig goudguldens de dato den 3e may 1658 no 4 50 goudguldens. 
Een obligatie op Jan Martens cum uxore tot vijftigh caroliguldens de dato 11e juny 1662 no 5 f 50-00-00 
Een obligatie op Romcke Johans cum uxore tot Ruigelollum van vijftigh goltguldens de dato den 7e augusty 1661 no 6 50 goltguldens. 
[0290v] Een coopbrief meldende van 't halve huis daer d'overleden uit is versturven daer Doue Joostes d' andere helft toebehoort de dato den 20e april 1655 no 7 
het ingelost reversael van voorschreven huisinge 
 
De boeckschulden belopen 80 guldens soo wis als onwis. 
 
Voor 100 guldens aen hout leggende in de gracht 
 
Aldus gedaen ende geinventariseert, in kennis van ons commissaris ende secretaris