Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 206 folio 280r

Pand: 

Inleiding: [0280r] Inventarisatie ende beschrijvinge gedaen ten sterfhuis van Lijn Lowijs, ter overstaen van de vice praesiderende Burgemr. Evert Ruirdts, geadsocieert met Dr. Dominico Wringer secretaris ten versoecke van Trijntie Hendrix in manieren als volgt, desen 22 december 1664.

Inventaris: 
[0280r] een bet met een puel 
een deecken 
4 kussens 
een pels met 2 oude rocken 
1 schort, ras 
2 borst lijfkes 
1 oud rassen schort 
een rode met een blaue schorteldoeck 
1 paar handschoenen 
7 slopen 
2 laeckens 
2 hemden 
5 slopen 
1 blaue schorteldoeck 
[0280v] 2 paar oude hoosen 
6 mutsen 
3 oude doecken 
een wollen wijtlingh 
4 doecken 
3 oude mutsen 
een kraeg ende een vlecht snoer 
1 sloop 
een bosch geern 
een oud stuck binnewerck 
3 bossen geern 
een kas 
een spijn 
een dito 
een tafeltie 
enige puellen 
10 pannen 
enigh schuttelgoet 
 
[0281r] Tin 
2 beeckers 
4 kanties 
2 lepels 
 
2 ketels 
een schuimspaen 
een forckien 
een rooster met 2 scheren 
een coperen pott 
3 messchen schalen 
1 paar schoenen 
2 stoven 
een fuirpan met een heugel 
een kandelaer 
een kiste 
2 voetbancken 
een schuttelbanck 
3 tobben met een spinwiel 
6 lommerts zedels 
 
[0281v] 2 kannen 
13 stucken steenwerck 
een emmer 
een tijntie 
een vat met romlingen 
een partij turf 
1/2 verndel orten 
5 stoelen 
2 stoelcussens 
een scherm, 1 pan, 1 lepelbordt 
een stockdweil 
een tange 
een schuttelbanck met enige stucken pannen 
enige oude plancken op de solder 
een kleerkorf 
een stoeltie 
[0282r] een vattie met wat vlees 
een arm korf 
een kerckstoel 
een kamer bij d'overleden nagelaten 
enige bryven van weinigh importantie 
gerede penningen f 02-08-08 
 
nihil als voren gestelt: (doorgehaald: een zekere kamer staende in d' Weverstraat daer Lyn Lowijs is uit versturven) 
 
Lasten van het sterfhuis 
Pycke Jetses f 02-02-00 
Oeds Jansen voor 3 hemden ende arbeidsloon f 04-03-00 
Douwe Pytters f 01-00-00 
aen Jochem Boiens voor haer doodkiste f 10-00-00 
Trijntie Stevens f 02-02-08 
Abe Lucas voor 8 koecken f 01-08-00 
Ipe Sijes wegens appelen f 02-00-00 
Jan Jansen doodgraver f 02-00-00 
de huisbewaarster f 03-05-00 
---------- 
f 25-05-08 
 
[0282v] Omstaende inventarisatie in voegen hier boven gestelt geschiet zijnde, is daarop nae geholden auctie des sterfhuises suivere staet te bestaen in d' voorige gementioneerde camer ende voorts in gerede gelden nae aftochte van alle ongelden tot 47 guldens, 16 stuivers 12 penningen die onder de commissaris Hendrick Coenraedts tot des overledens soons tuiscomste blijven berusten 
 
Aldus gedaen, geinventariseert ende geslooten in kennis van ons commissaris ende secretaris handen desen 22 december 1664 en den 18 januarij 1665 
(get.) Hendrick Coenraadts 
(get.) D. Wringer 1665 
 
[marge] Uit nevenstaande gelden bij de burgermeester H. Coenraadts uitgeteld aan Ipe Syes voor appelen 2 gulden. 
aan de soon selfs een gulden tien penningen noch uitgeleit seven stuivers. 
den 4 martij 1665 noch aan de zoon gegeven drie caroliguldens. [einde marge] 
 
Feite Tieerds burger binnen Harlingen mede hiepothequere crediteur van Lijn Lowijs volgens acte van den 19 januarij 1664 bekenne gelicht te hebben uit handen van d' burgemeester Hendrick Coenraads als commissaris een somma van vijfendetwintigh caroliguldens capitaal met een caroligulden wegens een jaer intressen sampt eindelijk noch 8 guldens 10 penningen wegens gehaelde ende geleverde appelen, belopende alsoo t' samen 34 gulden 10 penningen welcke penningen mij tot dancke uit de bovenstaende penningen toegestelt sijnde, passere dese daerom aen welgedachte commissaris voor absolute quitantie, in kennis mijn hant den 20 januarij 1665. 
(get.) Feijte Tieerds 
(get.) me praesente D.Wringer 1665 
 
[marge] Joost Hansen [= zoon, ged 15-02-1646, uit 1e huwelijk Lyn Lowijs met Hans Muller, soldaat, afk uit Danswijk] bekenne dat de burgermeester Hendrick Coenraadts mij heeft over gelevert ende toegetelt soodanige ses caroliguldens negen stuivers, als noch onder zijne Edele waren berustende, wegens mijn moeders sterfhuis sulx dat zijn Edele alles wederom heeft uitgekeert ende overgelevert, dat de selve dienaangaande onder sich heeft gehadt. Dit zij absolute quitantie, actum dd 14 december 1665 
(get.) Joost Hansen selffs gesette merk 
(get.) me praesente D. Wringer 1665 
[einde marge]