Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 206 folio 274r

Pand: Scheffersplein 25

Inleiding: [0274r] Inventarisatie ende beschrijvinge gedaen ten sterfhuise van Sijbbeltie Piers gewesen huisvrouw van Leucke Martens, ten overstaen van de burgemr. Evert Ruirdts ende Hendrick Coenraedts in desen verordonneerde commissarien, geadsocieert met Dr. Dominico Wringer secretaris, ten versoecke van Jaan Feddes als geauthoriseerde curator over Fedde Jelles nagelaten weeskint van Sibbeltie Piers voorschreven requirant, ende Leucke Martens requireerde, van alle de goederen soo uit als inschulden ten sterfhuis bevonden, geschiet op het aengeven van Leucke Martens voornoemt die daarop de belofte van getrouwe angevinge in handen van welgemelte heere Evert Ruirdts heeft gepraesteert. Desen 19 december 1664.

Inventaris: 
[0274r] Bedden ende etc. 
3 bedden met 3 puelen 
6 oorcussens 
5 dekens 
1 dito 
 
[0274v] 4 gardinen 
2 rabatten en een schorsteenkleet 
7 stoelcussens 
11 stoelen 
een kantoor 
een kevy 
een schabeltie 
een fuiren cas 
9 schilderien, soo klein als groot 
een spygel 
3 Oostindische clapmutsen 
een Oostindische cop 
8 grote pannen 
8 schalen 
4 slechte clapmutsen 
2 slechte koppen 
4 flessen 
[0275r] 7 stucken steenwerck 
4 dito stucken 
een kerckstoel 
2 koperen potten 
2 gootlingen 
2 tinnen patelen 
een meschen schuimspaen 
een potzeel, hangiser, ketelringh 
een iseren kandelaer 
een boeckas met boecken 
enigh schuttelgoet 
een fuirbecken 
een tange ende treef 
3 korven 
een lepelbord met 5 lepels 
[0277v] [aantekening in potlood: 'bld 276-277 bestaat niet'] 
een wastobbe 
een wasch schamel 
een coperen koeckpanne 
een spinwiel 
een tinnen mingelen 
2 water emmers 
2 doecken aen de schorsteen 
 
Sibbeltie Piers goet 
8 vrouwen hemden 
3 schorteldoecken 
1 paar witte mouwen 
5 nuesdoecken 
14 mutsen 
6 halsdoecken, 1 dito 
2 Frysse [= Friese] mutsen 
2 swarte rocken 
een hoick [= huik] 
2 rode rocken 
2 schorten 
[0278r] 2 mantelties 
een borstlijf met een swarte kraegh 
een rood scharlakens borstrock 
een paar swarte hoosen 
een paar swarte mouen 
een daegs overlijf met een borstrock 
een paar muilen ende schoen 
 
Gemene goederen 
8 laeckens 
2 wijtlingen 
13 slopen 
2 servetten 
1 tafellacken 
2 handoecken 
5 kindere hemden 
[0278v] 4 schorteldoecken 
een paar witte kindere mouen 
een lijfke 
een blaue rock 
een swart schort 
een overlijfke 
 
[Silver] 
een silveren onderriem 
een silveren lepel 
2 silveren kettings 
een silveren haeck 
een silveren hoofden mes 
 
een partij vlas 
3 glasen 
2 passers 
een fles 
 
Vastigheden 
Een huisinge staende bij de Franequer pijp daer wijlen Sibbel Piers is uit versturven.