Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [blokhaken]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 206 folio 123r

Pand: 

Inleiding: [0123r] Inventaris en beschrivinge gedaen ende gemaeckt, ten sterfhuise van Feddrick Beerns ende dat van sodanige goederen uijt en inschulden, als aldaar sijn bevonden ten versoecke van Eelke Rinnerts ende Pyter Tiebbes als geauthoriseerde curatoren over Pyter, Martien en Hendrick Feddrix, des overledens nagelaten kinderen in dier qualiteit requirant ter eenre, ende Sicke Jansen, des versturvens weduwe requireerde ter andere sijden, en is voorts geprocedeert tot beschrivinge, die op 't aengeven van gedachte requireerde (naer belofte van getrouwe aengevinge aen de vice precident Theodorus Stansius als tot desen verordonneerde commissaris gedaen) is geschiet den 28 julij 1663.

Opmerkingen: Fedrick Beerndts, afk Harlingen, trouwt Herv. gem. Harlingen 17-02-1641 Taedtye Hendricks, afk. Harlingen. Kinderen: - (geen naam zichtbaar op allefriezen.nl), ged 12-12-1641 Herv. gem. Grote Kerk Harlingen; vader Fedrick Beerndts; moeder Taedts Hendricks. - Pytter Feddricks, ged 04-08-1644 Herv. gem. Grote Kerk Harlingen; vader Fedrick Beerndts; moeder Taet Hendricks. - Martien Feddricks, ged 27-02-1648 Herv. gem. Grote Kerk Harlingen; vader Fedrick Beerndts; moeder Taedt Hendricks. Autorisatieboeken, invnr 113, aktenr 348, aktedatum 27-06-1663: Pieter Feddriks oud 18 jaar weeskind, Martjen Feddriks oud 15 jaar weeskind, Eelko Rinnerts koopman curator, curator ad actum divisionis Pieter Tjebbes Dreyer koopman curator, curator ad actum divisionis Syke Jans genoemd, stiefmoeder Weduwe van Feddrik Beernts mr. kuiper vader Hendrik Feddriks weeskind, ter zee, uitlandig.

Inventaris: 
[0123r] In de murmerde cas bevonden 
32 slopen 
4 dopjes doeken 
[0123v] 2 casdoeken 
4 tafellakens 
10 manshemden 
7 peuldoeken 
11 lakens 
8 wijtlingen 
een neusdoeck 
4 silver lepels 
 
voor de kinderen 
5 rijxdaelders 
1 ducaet 
 
een silver hoofden mes 
een pack swarte kleeren 
een broeck 
2 fuillemorten broecken 
een blauwe broeck 
een rockjen 
een rood scharlakens hemdrock 
een fuilmorten broeck 
een laken dito 
een swart lakens mantel 
4 paer hoosen 
een witte onderbroeck 
2 hoeden 
[ongenummerd] een silver penning met een ketting 
een rode corael en een stucjen goudt 
4 bedden en peulen 
10 dekens 
12 oorkussens 
 
Steenwerck 
26 stucken steenwerck soo pannen als schalen, etc. 
13 dito 
3 paer gordinen 
3 rabatten 
een witte canne 
6 schilderien 
2 kerckstoelen 
een spigel 
11 stoelen 
2 albaste bortjes 
een musquet cum annexis 
1 slaepbanck 
1 schabeltien 
een gootling 
2 coper potten 
een ketel 
3 borties 
2 tinnen kroesen 
 
[ongenummerd] Voorcamer 
9 stoelkussens 
14 stucken slegt steenwerck 
een brandewijns kroeske 
4 slegte flessen 
6 Straetse pannen 
4 Oostindische pannen 
5 Oostindische clapmutsen 
4 sausierties 
6 Oostindische copjes 
9 borties 
6 stoelen 
een cantoor 
 
Een kas 
enige daags kleren van de kinderen als volgt 
3 packen jonges kleeren 
een pack onderkleren 
2 roodlakens borstrocken 
een overlijff 
2 blauwe rocken 
een rasse schort 
een rode schorteldoeck 
[0124r] een paer swarte mouwen 
een hoed 
een stuck doeck van 28 ellen 
een ditto 40 ellen 
 
In de kelder 
een tinnen can ende com 
enig daegs schuttelgoed 
2 cleerkorven 
een etel cas 
enige rommelinge