Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 206 folio 83r

Pand: Schritsen 42

Inleiding: [0083r] Inventarisatie ende beschrijvinge gedaen ten sterfhuyse van Orsel Hendricks van alle de goederen uyt- en inschulden aldaer bevonden ten dele gedaen ex officio vermits de minderjarigheyt van Orsel en Jan Aleffs beyde kints kinderen van de overledene, en voorts ten versoecke van Jan Hendrix des overledens soone bij de selve en haere eerste man Henderick Jansen in echte verweckt, samp Jaeike Pieters Doncker huysvrou van schipper Leendert Pieters Graeff en Henderick Doncker kints kinderen van de overledene bij des selff wijlen dochter Hendricx nagelaten, der selve kints kinderen broeder Jan Donker uytlanddigh sijnde ende het nagelaten weeskint van Jacob Donker des overledens kints kints kint, alle soo voor haer selven als nomine proprio erfgenamen en de commanduer Jelle Iepkes als man en vooght over Hendericktie Pieters Doncker in dier qualiteit mede-[0083v] erfgenaem van de overleden, waeromme geprocideert is tot de beschrivinge ter overstaen van de preciderende burgemeester Wytse Michiels in dese commissaris, geadsocieert met dr. Domince [= Dominico] Wringer secretaris, en op het aengeven van Orsel Aeleffs ende de vordere erffgename hier present zijnde van de overledene die onder eede beloofde in handen van welgedachte precideerende burgemeester om alles getroulyck te sullen aengeven, sij erfgenamen nochte dat met haer weeten na de doot van de overlede, off sedert de selve uyt het huys is geweest die welke oft indirecte daer iets daer uyt is gedragen, dan met onderlinge kennis van hun erfgenamen. Actum desen 25e november 1663.

Inventaris: 
[0084r] een bed met een puel 
een oorcussen 
3 deeckens soo voerde als ongevoerde 
een laken met een wijtelingh 
een eken kevy 
2 streepte gordinen 
2 groene gordinen 
4 stoelen 
een oud schabel of cantoir 
een voet banck 
6 stoelkussens 
6 schilderde borden 
[0084v] 1 halffbastert bortie 
3 schalen 
3 slechte coppen 
2 glaesen 
een kerck stooff 
3 groote pannen 
3 schuttelties 
een groen kleet 
een oud salmboeck [= psalmboek] 
een fles 
een schorstiencleed 
3 mangel 
een mangelbort 
[0085r] een heugel 
2 cooperen potten 
een tange 
3 stoelen 
een koperen ketel 
een kandelaer 
een hangijser 
een lanteern 
een bort daer men de kleeren op schrift 
een rooster 
3 cannen 
een tinnen schutteltie 
3 tinnen lepels 
[0085v] een miese met een rotteval 
een taefel 
een kannebort 
5 steenen taefelborden 
een schuymspaen 
een spinwiel 
2 wateren emmers 
een hackbort 
een oude wastobbe 
2 pannen 
een caert met 2 schilderien 
7 cleerstocken met 2 micken 
eenigh schuttelgoet 
[0086r] een schel 
een berrie 
een schabeltie en een leeren emmer 
een stoffer 
 
Vastigheeden 
seeckere heerlijcke huysinge met sementmolen en schuer daeraffter staende sampt ledige plaets en kalckhock, staende aen de suydkant van de Schritsen 
noch sekere halve huysinge ten westen van voornoemde huysinge staende 
 
[0086v] drie lommerts sedulen al waer op te quaede is een en twintig caroligulden dartien stuyvers acht penningen 
noch eenige goederen bij H Ringers aengetekent en voor den selve gebracht den 10 november 1663 ten huyse van Jelle Iepkes 
 
een bed met sijn toebehooren 
12 hemden 
een hemdt en een dootcleet 
een laken 
4 oorcussens 
1 laken 
[0087r] 2 wijtlingen 
5 pueldoecken 
5 sloopen 
2 taeffellakens 
4 servetten 
een hoyck en een gladde rock 
een swart lakens rock 
een manteltie 
een paer bratten mouwen 
een rood lakens borstrock 
een rassen schort 
[0087v] een swart lakens craegh 
een rood schorteldoeck 
een silveren kroes in de boom 
een silveren dobbelsteen 
een glad borstlijff 
een doos met halfdeeken 
een fuier becken 
 
[marge] nevenstaend obligatie door mij ondergeschreven gelicht den 4e december 16663 [einde marge] 
seekere obligatie tot last van Bouwe Thomas ter somma van 400 caroligulden de dato den 30 augusti 1651 onder stonde Jan Hendericks