Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 206 folio 69r

Pand: 

Inleiding: [0069r] Inventarisatie ende beschrijvinge gedaen van de goederen bij wijlen Rinsck Hiddes, op Willem Hendrix Fosmaes qq tighelwerck verstorven sijnde nagelaten, gedaen ten versoecke van de Jan-Jacobs gesinde diaconnen als onderhouders van des overledens twee jonghste kinderen op welker aengevinge tot de beschrivinge is geprocedeert als volght, ten overstaen ende met consent van de praesiderende burgemeester Claas Sanstra. Actum desen 13e november 1663

Inventaris: 
[0069r] Een bed met een peul 
een dito met een peul 
een dito met een peul 
4 groene dekens 
4 oorcussens 
4 stoelcussens 
[0069v] 12 sloopen een dito niu 
18 lakens 
2 wijtlyngen 
4 peuldoeken 
1 witlingh 
2 gardinen met een rabat 
een rabat 
een schorsteens cleedt 
een fuyyrbecken 
2 cleetjes aen de schorsteen 
2 witte schalen 
1 blauue dito 
3 coppen op de kas 
5 pannen voor de schorsteen 
[0070r] 27 soo copkes als pantjes 
3 pannen 
een messchen schuttel 
2 borties 
een spygel etc 
een tinnen mingelen ende een halve mingelen 
een tinnen croeske 
een eetel kas 
een kevy 
een slaepbanck 
2 coperen potten 
een gootlingh 
een ketel 
[0070v] 2 voetbancken 
een coperen panne 
een candelaer 
2 tijnties 
een corffke met 3 kannen 
een eetel tafel 
1 doos 
een houten schuttel 
een canbordt 
2 hangh ijsers met een tange 
2 tafellakens 
houten stoelen 
4 stoelen 
4 spinwielen 
[0071r] 2 tafels met een eeken kistie 
een tobbe met een wasch schamel 
2 emmers 
een schuttelbanck met een eetel spintie 
een croon 
2 verndels met een kintie ende 1/2 daervan 
een butterlaet 
2 kleyne tobben 
een klein tijntie 
een wey vat 
8 beds plancken 
een eeken wyge met een banck 
een 2 oord tobke 
 
[0071v] Vrouwen kleeren 
twee overlijven met een schort 
2 swarte rocken 
3 vrouwen hembden 
2 roode mutsen 
18 mutsen 
5 halsdoeken 
4 flippen 
een fuylmorten schort 
een paer mouwen 
een swart lakens rock 
een paer swarte mouwen 
een rood borstrock 
[0072r] een niu linnen schort 
een lakens craegh 
een dito 
7 Frisse [= Friese] mutsen 
2 halsdoeken 
 
Compareerden ter secretarie voor de heere commissaris Claas Sanstra, ende doctor Dominico Wringer secretaris; Willem Hendriks Vosma old burger faandrich alhier als voorspraake van Haantje Hiddes ende Tjalle Hiddes, sampt Taake Sytses ende Roeloff Harmus voorstanders van de Jan-Jacobs gezinde armen, als onderholders van Sytske ende Hansk Hiddes in dier qualiteit gezamentlijk erffgenamen van wilen Rinsk Hiddes der kinderen wijlen moeder ende hebben verclaart dat de voorstaende geinventariseerde goederen in alles hebben opgebracht ende dat daaraff na aftrek der doodschulden suiver overich gebleven is de summa van een honderd elleff caroliguldens, waaraff moet getrokken werden wegens Gerechts salarien ses caroliguldens twee stuivers, soo dat dan noch suiver onder de erffgenamen blijft te deilen een honderd vier caroliguldens achtien stuivers waarvan yders vierenpart [0072v] comt te bedragen ses ende twintich caroliguldens vier stuivers acht penningen 't welcke de comparanten verclaaren genoten ende ontfangen te hebben, namentlijk de comparant Willem Vosma voor Haantje ende Tjalle Hiddes, twee vierde parten, ende de voorstanders van de gemelte armen voor de twee jongste kinderen de vordere twee vierdeparten. Actum onder hare, sampt commissaris ende secretaris handen desen 10e may 1664 
(get.) Willem Hendriks Fosma 
(get.) Teeke Sietses 
(get.) Roelif Harmens 
(get.) D. Wringer 1664