Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [blokhaken]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 206 folio 32r

Pand: 

Inleiding: [0032r] Inventaris ende beschrijvinge ten overstane van de praesiderende burgemeester Gerrit Hardenburgh als commissaris van de goederen bij wijlen Trijntie Piers in leven weduwe van wijlen Rienk Tierks naagelaaten; gedaen ten versoeke van Sioerdtie Doedes als bestemoeder over de vier kinderen bij d'overledene voorschreven aghtergelaten. Alles op 't aangeven van Jetske Piers suster van de overledene, in 't sterffhuijs zijnde, na gedane belofte daartoe staende wes volgt dese 15e april 1663.

Opmerkingen: Pier, ged Herv. gem. Bozum, 14-12-1651; Rienck Tijercks, vader; Trijntje Piers, moeder. Ruijrd, ged Herv. gem. Bozum, 19-02-1654; Rienck Tijercks, vader; Trijntje Piers, moeder. Sjoertje Doedes X Pier Ruierts. Kinderen: - Trijntje Piers X Rienk Tierks - Yetske Piers Nedergerechten Harlingen, Autorisatieboeken, invnr 113, aktenr 372, aktedatum: 29-06-1664: Doede Saakles oud 18 jaar weeskind, Jantjen Foppeszn, woonachtig te Koningsburen curator, curator lites, zwager Wijlen Saakle Doedes vader, Sjoertje Doedes genoemd, tegenpartij Weduwe van Pier Ruierts genoemd. Grafschrift Kimswerd: 'Anno 1648 den 6 iulius is gesturven den eersamen man Pier Ruirts out in sin 52 jaren ende leit alhier begraven' 'Ao 1666 den 2 december sterf de eerbare Sioertie Doedes huysvrouwe van Pier R[ui]rts out int 66 iaer alhier begraven.' Pier Ruurds, 51 jaar, overl op 06-07-1648 gehuwd met Sjoerdje Doedes. Sjoerdje Doedes, 65 jaar, overl op 02-12-1666 gehuwd met Pier Ruurds. Bron: Inscripties en grafschriften - Hessel de Walle, aktenummer 3292.

Inventaris: 
[0032r] 3 bedden met 2 peulen 
ses oorcussens 
nogh twee olde dito 
4 groene dekens 
twe Spaense dekens, zijnde een witte ende een swarte 
[0032v] vier gordinen ende 2 rabatten groen stoff 
een groen schorteens cleed 
vier stoelcussens 
 
Cledinge 
1 carmosijnen rock sonder voer 
2 rasse schorten 
een hoick 
een swart lakens borstlijff 
2 bratte mantelties 
2 roode borstrocken 
1 oud wollen werpen schort 
1 rood ende 1 swarte schorteldoek 
1 paer oude mouwen 
[0033r] nogh een oudt manteltie 
1 lakens craegh 
1 oudt overlijff ende stoffmalteltie [= stoffmanteltie] 
1 gladde craegh 
1 roode voerde rock 
1 overlijff een paer hosen 
5 blauwe schorteldoeken 
1 blau cleed om de cas 
2 paer klickers 
 
Linnen 
4 witlingen 
9 bed lakens 
6 peuldoeken 
1 dito 
9 hembden 
[0033v] 20 sloopen 
3 handoeken 2 servetten 
4 kindere groote doeken 
2 witte schorteldoeken 
18 neusdoeken 
9 mutsen, 4 Duitse moeder 
3 ondersten 
2 onder cleeden 
1 doek voor de glasen 
11 halsdoeken ende kragen 
2 hooffden met een flip 
 
[0034r] Houtwerk etc 
een eeken kas 
een spijnne 
1 slaapbanck 
1 cantige tafel 
1 kerckstoel 
1 spinwiel 
aght stoelen, soo groot als klein 
2 vattjes off tobbe 
4 stooven, 1 schabeltie 
1 mangelbordt ende mangelstok 
1 groene doos 
een spygel 
een swart hairborseltie 
[0034v] een schilderd bordt 
1 kintie, 1 armemmer 
1 schameltie 
1 naikorff 
6 tinnen lepels 
1 vuirbecken 
1 gootlingh 
1 coperen pot 
1 ijseren candelaer 
1 coperen lidt 
1 strijckyser 
1 tange, aschop, kettingh ende haak 
een koperen koeckpan 
[0035r] 4 witte schalen 
nogh 30 stucken steenwerck, soo coppen als schuttelties 
1 albasterd bortie, enig schuttelgoed 
2 luiwaagens 
een gouden ringh 
een scheed met een silver stooter ende kettingh