Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 204 folio 190r

Pand: 

Inleiding: [0190r] Inventarisatie en beschrivinge gedaen ende gemaekt ten overstaen van de heer presiderende burgemeester Bartel Lantingh als verordoneerde commissaris, geadsocieert met de ondergeschreven secretaris, ten sterffhuijse van Grietie Pitters op de Soltsloot alhier overleden, van alle goederen, die sij metter doot ontruimpt ende nagelaten heeft, op versoeck van Dirck Claesen, Jacob Dircx ende Roloff Pybes als opsichters van Jan Jacobs Gemeente Armen, ende dat opt aengeven van Antie Ruirdts, als huijsbewarster van vernoemde Grietie Pitters ende dat int bijwesen van Hootske Dircx, sijnde een susters dochter van de versturvende, naedat de voornoemde Antie den belofte van getrouicheijt in handen van de welgedachte praesis ofte commissaris heeft gedaen, desen 12e April 1660.

Inventaris: 
[0190r] een bed met een peul 
negen oorcussens 
twe groene dekens 
1 witte Spaense dito 
seven slaeplakens 
twe wijtlingen 
twaleff slopen 
[0190v] een peuldoeck 
een taffellaken 
ses neusdoecken 
tien plas mutsen 
4 Friese dito 
dartich vrouuen hembden 
vijff hooffdoecken 
 
Vrouuen clederen 
een blauue rock 
een swarte dito 
een carmosijnen dito 
een hoyck [= huik] 
twe oude buffels hembdrocken 
een borstrock 
een fuilemorten schort 
een swart lakens lijffke 
een cap 
twe paer swart laken mouuen 
een lijffke, een dito 
[0191r] een linnen schort 
een swarte schorteldock 
een roode dito 
vier blauue dito 
1 blauu spinmanteltie 
1 paer leren wanten 
 
12 1/2 pont ongesoden geern 
twe stoelcussens 
vijff stoelen 
een eken kevy 
twe taffels 
een schabeltie 
een geschildert bord 
twe dosen 
een puijster 
een spinwiel 
een talhaspel 
drie beds plancken 
drie kannen 
2 tinnen halff mingels 
2 tinnen coppen 
[0191v] vier lepels, noch een dito 
een coperen pot 
een coperen ketel 
twe coperen melck emmers 
een hangyser, rooster, tange, hengel, potzeel ende vleijs vorck 
seventich pannen soo clein als groot 
vijff copckes 
drie romers 
een albastert mantie 
seven melck potten 
eenigh schuttel goet 
een water emmer 
twe vis emmers 
twe was tobben 
een fuir becken 
een silveren onderriem 
een silveren kaijcke 
een silveren knoop 
 
Gelt 
17 a 3 gulden 3 stuivers f 53-11-00 
In een grau briefke bevonden f 15-10-00 
[01922r] een handtschrift van den 22e Meij 1651 holdende op Jan Yedes ter somma van twaleff gulden tien stuiver f 12-10-00 
 
twe hammers, een bijlle 
een yseren hangh candelaer 
 
Aldus gedaen ende geinventariseert in kennisse ons commissaris ende secretaris, desen ut supra 
(get.) D. Wringer 1660