Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [blokhaken]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 203 folio 68r

Pand: 

Inleiding: [0068r] Inventarisatie ende beschrievinge gedaen bij ons Pybe Oedses ende dr. Jacobs Hillebrandt praesiderende burgemeesteren ende bij den Gerechte der stede Harlingen, verordonneerde commissarien geadsocieert met dr. Dominico Wringer secretaris aldaer, ten sterffhuise van wijlen Sipcke Tiercx van alle de goederen uijt ende inschulden aldaer bevonden, op 't versoecke van Willem Pytters, als geauthoriseerde curator ad hunc actum ofte soo lange dit inventaris perfecteert is, over Welmoedt Sipckes, het naegelaten weeskint van wijlen Sipcke Tiercx voornoemt. Op 't aengeven van Welmoet voornoemt, naedat sij den belofte om alles getrouuelijck te sullen aengeven in handen van welgemelte commissaris Pybe Oedses hadde gepresteert. Actum desen 8en aprilis 1658.

Inventaris: 
[0068v] Bed ende bedtsclederen 
Twe bedden met twe peulen 
vier deeckens 
ses oorcussens 
ses laeckens 
acht sloopen 
seven manshemden 
een pack swart laeckens manscleren 
een pack stael blauue cleren 
een blauwe carsaijen hemdrock 
een swarte hoed 
 
Hout ende steenwerck 
Een eken cas 
een houten taffel 
een etel kas 
ses stoelen 
ses stoelcussens 
een spigel met een emmerke 
vier stucken Oostindische steenwercken 
sestien slechte steenen coppen 
[0069r] twaleff slechte stenen pannen ende panties 
twe tangen ende een aschop ende een hanghijser 
twe ijseren treeften 
een tinnen halfflaedts met twe tinnen cannen met tinnen lidden 
een ijseren candelaer 
een coperen panne 
twe coperen potten 
eenigh daegh schuttelgoed 
een ijseren ketel 
 
Bryven ende instrumenten 
Nihil 
 
Gerede penningen 
[marge] Dese penningen sijn bij de curator Willem Pytters bij hem genomen: 
107 a 3 gulden 3 stuivers is aen Caroli guldens f 337-01-00 
1 a 2 gulden 10 stuivers is f 2-10-00 
7 a 1 gulden 8 stuivers is f 9-16-00 [einde marge] 
 
De penningen hier boven bij Willem Pytters ontvangen sijn den 23en april 1658 aen Foecke Tiercx, des weeskints oom, ende daerover geauthoriseerdt curator volgens authorisatie van den 22en april 1658 coram [in aanwezigheid van] commissario Pybe Oedses overgeleverd, naer mede Willem Pytters van sijn curatele is ontslagen. Actum den 23en april 1658. 
 
[0069v] Koemelckers gereedschappen, als koeijen etc. 
Vijff koijen 
een hocklingh 
twe leren emmers 
een tinnen melck halffmingelen 
twe watter emmers 
eenige rommelingen soo tobben als andere goed 
een splitleppe 
ses forcken 
eenige rommelingen in de schuijer staende bij 't hoij 
een wastobbe 
een kret 
 
Aldus gedaen ende geinventariseert. In kennisse ons commissarien ende secretaris handen. Actum ut ante. 
 
(get.) Pybe Oedses 
(get.) D. Wringer